Страна војна база – само уз пристанак свих држава-чланица

ОУКБ безбедносно затвара бишве границе СССР

  • Још далекосежније последице ће имати решење које дефинитивно може да буде утврђено већ на следећем самиту ОУКБ: да овај одбрамбени пакт – у случају напада на било коју од држава-чланица – може водити војне операције и на територији агресора
  • Пакт тренутно чине: Росија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Таџикистан и Узбекистан

          ВОЈНЕ базе трећих земаља на територијама држава-чланица Организације уговора о колективној безбедности могу постојати једино уз сагласност свих земаља – саопштио је председник Казахстана Нурсултан Назарбајев после заседања врха ОУКБ у Москви.

          «Одсад ће свака војна структура изван наше организације моћи да рачуна на отварање војне базе једино уз прибављену претходну сагласност свих чланица», прецизирао је Назарбајев.

          Руски председник, Дмитриј Медведев, додао је: «Одлука је донета једногласно. Резултат гласања је потврда привржености савезничким односима».

          Још далекосежније последице ће имати решење које дефинитивно може да буде утврђено већ на следећем самиту ОУКБ: да овај одбрамбени пакт – у случају напада на било коју од држава-чланица – може водити војне операције и на територији агресора.

          Пакт тренутно чине: Росија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Таџикистан и Узбекистан.

          Првом одлуком самита сигурно ће бити незадовољни Вашингтон и Пентагон јер САД  имају војну базу на територији Киргизије која од 2001. користи део међународног аеродрома Манас, недалеко од Бишкека, главног града те централноазијске државе. Јер, нови председник киргизије, Алмазбек Атамбајев, већ је неколико пута тражио од Американаца да `покупе` своју војну технику и евакуишу војнике. При том је наглашавао да Киргизија не жели више да ризикује да због туђе војне базе буде мета нечијих ракетних или авио-удара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари