Српска блокирала став БиХ

У Савету безбедности очекивано нема сагласности око пријема Палестине у УН

  • Палестински захтев подржавају Кина, Русија, Бразил, Индија, Јужна Африка и Либан, а Француска, Велика Британија и Колумбија су најавиле да ће се уздржати од гласања, док се САД противе палестинском захтеву

        ЊУЈОРК, (ФоНет) - Међу 15 чланица Савета безбедности Уједињених нација није постигнут консензус о палестинском захтеву за чланство у светској организацији, јавља АП, наводећи изјаве неименованих дипломата.

        Према њиховим речима, у нацрту извештаја о ставовима чланица Савета безбедности наводи се да неке земље подржавају Палестинце, друге нису спремне за подршку, већ су одлучиле да се уздрже од гласања, док треће сматрају да нису испуњени услови за пријем у УН.

        Чланице Савета безбедности могу до среде увече да предложе измене извештаја.

        Да би Савет безбедности прихватио резолуцију о палестинском захтеву, потребни су гласови девет чланица и да ни једна од сталних чланица - Сједињене Америчке Државе, Русија, Кина, Велика Британија и Француска, не уложе вето.

        Палестински захтев подржавају Кина, Русија, Бразил, Индија, Јужна Африка и Либан.

        Француска, Велика Британија и Колумбија су најавиле да ће се уздржати од гласања, док се САД противе палестинском захтеву.

        Нигерија, Габон, Немачка и Португалија нису изнеле коначни став, док је Босна и Херцеговина саопштила да њена влада није усвојила мишљење о том питању, тврде дипломате.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари