СОФТИЋ: Хаг је преко Перишића амнестирао Србију

  МУСЛИМАНИ БИ И ДАЉЕ

ДА ИМ СЕ СВЕ СЕРВИРА НА ТАЦНИ

  • Заступник БиХ у процесу пред Међународним судом правде Сакиб Софтић оценио да Хашки трибунал, ослобађањем генерала Перишића одговорности за геноцид у Сребреници - спречава ревизију поступка који је БиХ покренула против Србије

     САРАЈЕВО, (ФоНет) - Заступник БиХ у процесу пред Међународним судом правде Сакиб Софтић изјавио је да је Хашки трибунал, ослобађањем бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Момчила Перишића одговорности за геноцид у Сребреници, спречава ревизију поступка који је БиХ покренула против Србије.

     Он је оценио да је Трибунал у Хагу овом одлуком амнестирао државу Србију за покушај истребљивања Бошњака у источној Босни.

     Пресуда није, а морала је потврдити везе између осуђеног генерала Перишића и његовог кума Ратка Младића у време геноцида у Сребреници. На тај начин најдиректније се спречава ревизија поступка који је БиХ покренула пред МСП против Србије и Црне Горе за геноцид, рекао је Софтић.

     Он је навео да су управо везе Младића с војно-политичким врхом у Београду кључ за ревизију целог случаја.

     "У пресуди пише да је Перишић био де јуре надређен генералу Младићу, али да де факто није вршио ефективну контролу над њим. Заправо, из свега произлази да се суд није бавио утврђивањем стварних односа између Перишиђа и Младића.

     Софтић је рекао за Аваз да верује да ће Апелационо веће Хашког трибунала преиначити пресуду Перишићу у овом делу.

     "То је кључ целог поступка који смо водили пред Међународним судом. Утврђивањем тих чињеница била би утврђена и одговорност Србије за геноцид. Уједно, био би то кључни аргумент за нашу ревизију", објаснио је Софтић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари