Сноуден: Саудијце је на Кашогија могла навести израелска компанија Група НСО

„ПОСТОЈИ ВЕЗА ИЗМЕЂУ ЊЕНОГ СОФТВЕРА PEGASUS И УБИСТВА У САУДИЈСКОМ КОНЗУЛАТУ У ИСТАНБУЛУ“

         УЗБУЊИВАЧ Едвард Сноуден, бивши програмер америчке Националне безбедносне агенције, који се налази на листи тражених лица у САД а има уточиште у Русији, рекао је да постоји веза између убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и саудијског коришћења софтвера Pegasus израелске компаније Група НСО чије је седиште у Херцлији крај Тел Авива.

         Сноуден је ту компанију окарактерисао као „најгору од најгорих” међу компанијама које се баве сајбер надгледањем, рекавши да је „цео бизнис заснован на идеји развоја средстава за дигиталну крађу”.                 

         Он је рекао да постоји разлог због кога верује да је Pegasus софтвер повезан с убиством Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

         „Како су знали које су му намере? Како су одлучили да је он неко против кога морају да делују, да је вредан ризика?”, упитао је Сноуден, додавши да су телефон и контакти Кашогијевог пријатеља баговани коришћењем софтвера који је креирала израелска компанија али да се не зна ланац последица јер компанија то никада неће коментарисати.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари