Шмит уверен да је в. п. са бонским овлашћењима - чак са правом да намеће законе

ТВ БН РЕКАО  ДА НЕЋЕ СМЕЊИВАТИ ПОЛИТИЧАРЕ ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ

* „Мислим да треба заједнички радити и због тога сам ту. Ја сада посматрам и након тога ћу покренути неке ствари

* „За време мог мандата унитаризација БиХ се неће догодити. Та забринутост грађана није оправдана и до тога неће доћи.  И као Баварац, имам разумевања за регионалне посебности и оне се морају поштовати

_____________________________________________________

       „ЈА САМ високи представник у БиХ који контролише спровођење Дејтонског споразума“, рекао је Кристијан Шмит.

       Немачки дипломата преузео је ову функцију од Валентина Инцка, али представници Српске га не признају уз образложење да мора да прибави легитимитет да би било компромиса, односно да добије сагласност Савета безбедности УН за именовање на функцију високог представника

       У интервјуу за БН ТВ Шмит је  поручио политичарима да се држе чињеница према Дејтонском мировном споразуму.

       - Високог представника бира Савет за примену мира у БиХ тако да препоручујем да не разговарамо о поступцима него о садржају - казао је Шмит и додао да није ту да би се свидео политичарима него да заједно ураде „нешто добро за све“.

       Шмит каже да добро познаје кризе у БиХ те да  разговара са људима и да је у политичком смислу важно да саговорници буду и носиоци власти и то ће бити.

       - Мислим да треба заједнички радити и због тога сам ту. Ја сада посматрам и након тога ћу покренути неке ствари - казао је Шмит.

       На питање да ли је било сигнала од представника власти Републике Српске да са њим разговарају, он одговара потврдно.

       - Нећу вам рећи ко ме је контактирао. Чини ми се да у овој земљи све што би требало да буде поверљиво некако доспе у јавност - казао је Немац.

       Он каже да има велико поштовање за све изабране људе, али исто тако очекује, како је рекао, поштовање и за себе.

       - Интерес Републике Српске и ФБиХ требало би да буде исти. Њихов интерес треба бити економски развој, а да би то постигли морате разговарати - казао је Шмит, наводећи да даје подршку „Отвореном Балкану“.

       Када је у питању утицај Турске, Србије и Хрватске на БиХ, он каже да те земље играју важну улогу.

       - Али, ипак ће ствари остати при томе да Европска унија и међународна заједница на основу Дејтонског споразума играју улогу која је важна и део целе ове приче - казао је Шмит.

       Он каже да је пут БиХ ипак од Дејтона ка Бриселу.

       Он је истакао да је важно да земља настави да спроводи реформе на путу од Дејтона према Бриселу наводећи да важну улогу у том процесу имају Хрватска, Србија и Турска, али и ЕУ и међународна заједница.

       Он је устврдио да му на располагању стоје широка „бонска овлашћења“ која подразумевају и могућност да високи међународни представник смјењује политичаре или пак намеће законе и одлуке.

       Притом је одбацио могућност да смењује политичаре због умешаности у корупцију.     

       У интервјуу за БН Телевизију, Шмит је - упитан о страховању од унитаризације БиХ -рекао да се то неће догодити за време његовог мандата.

       - Та забринутост грађана није оправдана и до тога неће доћи. Ја имам разумевања за регионалне посебности и оне се морају поштовати - рекао је Шмит.

       Додао је да он долази из Баварске у Немачкој гдје су та права посебно истакнута.

       - Као Баварац, знам јако добро да се у савезној држави могу давати и гарантовати права савезним покрајинама на пример као што је то случај у Немачкој или у ентитетима у БиХ - навео је немачки политичар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари