Школа за тиролске Турке – јок!

Власти аустријске провинције не дозвољавају изградњу гимназије за децу турских имиграната

  • Одлуку тиролског градића Рум подржале све важније странке уз процену да би модерна приватна средња школа на турском – или гимназија – створила „паралелна друштва“
  • Турским бизнисменима, који су били спремни да граде гимназију, одговорено да државне школе одговарају свачијим потребама

       КОМИСИЈА скупштине аустријског града Рум у Тиролу у близини Инсбрука 6. септембра је једногласно одбацила предлог групе турских предузетника да изграде приватну средњу школу на турском језику, пренео је онлајн лист Аустрија Тајмс (Austria Times).

       Турски инвеститори и предузетници из малопродајног сектора су од локалних власти затражили одобрење да изграде и воде једну мању приватну школу. Предвиђено је да ова приватна школа почне са радом 2013. године, међутим, локални политичари су одбацили њихов предлог.

       Да ствари буду још горе по аустријске Турке, пише лист, образовне власти провинције Тирол су поздравиле ову одлуку румских власти, тврдећи да би изградња приватне школе коју би водили Турци био „погрешан приступ“. Представници десно-оријентисане Слободарске партије Аустрије (FPÖ) су се сложили да ово не би био „добар допринос успешној интеграцији“. И представници Аустријске народне партије (ÖVP) из Тирола, заједно са онима из FPÖ су изјавили за лист Ди Пресе (Die Presse) да би модерна приватна средња школа на турском – или гимназија – створила „паралелна друштва“.

       Ни провинцијски огранак Социјалдемократске партије Аустрије (SPÖ) – која сарађује са ÖVP на савезном нивоу – није био за овај пројекат. Званичница ове партије Елизабет Бланик је изјавила за Ди Пресе да државне школе одговарају свачијим потребама. Чак је Зелена партија Тирола изразила разумевање за „легитимну“ позицију градског већа у Руму.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари