Сирија тврди да је изнад своје територије оборила израелски ловац и беспилотну летелицу

ТЕЛ АВИВ ОДМАХ САОПШТИО ДА ЈЕ ТО „АПСОЛУТНА ЛАЖ“ И ДА НИКАКВЕ ГУБИТКЕ НИЈЕ ИМАО

  • Портпарол израелске армије Арије Шаликар једино признао да је до напада на Ел-Кунејтру заиста дошло и да је са земље по авионима који су учествовали у тој акцији била „отварана ватра“
  • Израел има разлога да пориче да је изгубио авион и беспилотну летелицу. Поред осталог и зато што би тај губитак био озбиљан ударац по репутацији његове ратне авијације и оружаних снага у целини

        СИРИЈСКИ војни врх саопштио је да је његова ПВО прошле ноћи оборила један израелски ловац и једну беспилотну летелицу.

        Сиријска државна новинаска агенција SANA пренела је да су и авион и дрон оборени западно од села Сасаа.

        У Дамаску се посебно наглашава да су и оборени ловац и беспилотна летелица учествовали у нападу у сиријској провинцији Ел-Кунејтра.

        Израелска армија је неколико сати раније објавила да је тукла из ваздуха позиције сиријске регуларне армије. Наводно због пројектила који је експлодирао на делу Голанске висоравни коју Јевреји држе под окупацијом.

        Портпарол израелске армије Арије Шаликар назвао је тврдњу Дамаска о обореном ловцу и дрпну „потпуно лажним“. Једино је признао да је до напада на Ел-Кунејтру заиста дошло и да је са земље по авионима који су учествовали у тој акцији била „отварана ватра“.

        Прецизирао је да се радило о две ракете земља-ваздух које су лансиране након што су израелски авиони атаковали положаје сиријске артиљерије.

        Шаликар је подвукао: „Безбедност наших летелица ни у једном тренутку није била доведена у питање“.

        Граница између Израела и Сирије дугачка је 80 километара. Међутим, дуж ње се не налазе само владине снаге, него и одреди терористичких групација Исламска држава и Џебхат ан-Нусра.

        Израел има разлога да пориче да је изгубио авион и беспилотну летелицу. Поред осталог и зато што би тај губитак био озбиљан ударац по репутацији његове ратне авијације и оружаних снага у целини.

        Тел Авив је свих протеклих година градио мит о својој војној и технолошкој супериорности - па и недодирљивости - на Блиском Истоку...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари