Сирија почела да повлачи војску и тешко наоружање из градова

ШЕФ СИРИЈСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ИЗЈАВИО У МОСКВИ ДА ПОТЕЗЕ ДАМАСКА

МОРА ПРАТИТИ РАСПОРЕЂИВАЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ ПОСМАТРАЧКЕ МИСИЈЕ

Валид Муалем и Сергеј Лавров

        НАОРУЖАНА сиријска опозиција под контролом Запада објавила је да ће прекинути борбе само уколико владине трупе до четвртка напусте градове. У супротном, према саопштењу које преноси Ројтерс, „отпор ће бити настављен“.

        Шеф сиријске дипломатије Валид Муалем, који је јуче био у посети Русији, изјавио је у Москви да је званични Дамаск „почео да реализује одредбе плана Кофија Анана које се тичу употребе армије и тешке технике у градовима“.

        При том је истакао да план о прекиду ватре мора истовремено да прати и распоређивање припадника међународне посматрачке мисије.

        „Већ смо повукли снаге и војне јединице из неколико провинција, али и друга страна мора да испуни своје обавезе“, рекао је Муалем.

        Његов домаћин, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, прво је указаао да „Ананов план“ предвиђа потпуни и стабилни прекид ватре, па упозорио - да је то могуће „уз сарадњу обе стране са Ананом и ако буде постојао ефикасан механизам контроле њихових дејстава“.

        Члан опозиционог Сријског националног савета Бурхан Галијун изјавио је у Истанбулу да не верује у то да ће Дамаск искрено приступити реализацији Анановог плана и унапред апеловао на Савет безбедности да тај план „преиспита уколико Асадов режим до четвртка не повуче војску и технику из свих градова“.     

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари