САЛЕХИ: Рађа се нови исламски Блиски исток

Међународна конференција у Техерану о "исламском буђењу"

  • Иран се залаже за формирање „јединственог исламског фронта“ и оптужује западне земље за узуршацију арапских револуција

      ИРАНСКИ министар спољних послова Али Акбар Салехи оценио је да недавни догађаји у региону указују на појављивање једног новог, исламског Блиског истока, пренела је иранска телевизија Прес ТВ.

      Обраћајући се - првој Међународној конференцији о Исламском буђењу одржаној у Техерану - Салехи је изјавио да недавни устанци у арапском свету имају корене у нездравим и угњетачким односима између појединих влада и њихових нација који су се развијали током последњих деценија.

      Шеф иранске дипломатије је описао ове устанке као „природну реакцију муслимана” на угњетачку политику њихових владајућих режима.

      Салехи је такође осудио мешање страних земаља у политику у региону, оптужујући их за покушај узурпације недавних револуција на Блиском истоку и северној Африци за сопствене „нелегитимне интересе”.

      Преко 500 научника и еминетних јавних личности из 80 земаља учествују на овој дводневној конференцији која је почела у Техерану.

      Главне теме скупа су: формирање јединственог исламског фронта  и циљеви, начела и перспективе Исламског буђења.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари