Рахој не долази у Софију – њему „Косово” смета више него Србији

ШПАНИЈА СЕ ПРОТИВИ И ОДРЕДНИЦИ WВ6 КОЈА ЗНАЧИ „БАЛКАНСКА ШЕСТОРКА”

          ШПАНСКИ премијер Маријано Рахој дефинитивно неће учествовати на Самиту ЕУ у Софији, због става те земље према Косову

          “Јасно је било од почетка да због става Шпаније према статусу Косова шпански премијер Маријано Рахој не жели да учествује”, изјавио је виши званичник ЕУ.

          Шпанија ће ипак бити представљена на самиту у Софији нижим дипломатским званичником, најављено је у Бриселу.

          С друге стране, портпаролка бугарског председништва у ЕУ Геновева Червенакова рекла је данас да ће на предстојећем Самиту у Софији “учешће Косова бити у складу са захтевима протокола”. Онa је рекла да ће Рахој допутовати у Бугарску у уторак, пренeо је Радио Слободна Европа.

          Званични Мадрид је и крајем априла “издејствовао” да заједничка декларација, која треба да буде објављена током Самита ЕУ и Западног Балкана у Софији, како се потпис шпанског премијера не би нашао поред потписа званичника територије која је себе прогласила државом.

          Рахој је крајем марта на маргинама Самита ЕУ рекао свом бугарском колеги Бојку Борисову, чија земља председава Унијом, да ће “имати проблема са балканским самитом у Софији”, као и да је “запретио да неће доћи због Косова”.

          Шпанија је у јануару доставила писмо у облику “нон пејпера” пред усвајање стратегије проширења на Западном Балкану, у ком “стопира” спомињање Косова у том контексту, али и одредницу WВ6, односно “балканска шесторка” због тога што се њом Косово третира као држава.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари