Радачовски: Преговори о уласку у ЕУ су у функцији својеврсне колонизације

СЛОВАК МИРОСЛАВ РАДАЧОВСКИ - ЈЕДИНИ ПОСЛАНИК ЕВРОПАРЛАМЕНТА КОЈИ ЈЕ НА ЊЕГОВОМ ЦРНОМ СПИСКУ

* Најодвратнији услов за улазак у ЕУ јесте да су сви дужни да буду и у НАТО. То значи да морате градити војне базе, које су намењене да буду против неког. А против кога? Ја се залажем да сви буду у ЕУ. Русија, Украјина, Грузија, Молдавија, Македонија и сви остали. У овом моменту, придруживање Азербејџана, Јерменије и Грузије усмерени је корак како би Сједињене Државе могле тамо да инсталирају своје војне базе

* А Украјина у ЕУ? Хајде да будемо објективни, сви наравно знамо да не испуњава... Сви знамо да се са њом преговара само зато да уђе у ЕУ и да се после тога одмах у ту земљу пошаље америчка војска

* Замислите да имате суседа више од 500 година и да стално том суседу дајете поклоне јер је добар комшија: прво Закарпатску Украјину, затим Лавов, потом Крим, онда још понешто, а онда након много година, тај привилеговани сусед пожели да упери оружје на вас. Ви одмах раскидате уговор о аренди, као сваки нормални човек. Више не дајете Крим да би тамо никле америчке базе. Зар је то толико тешко разумети?

* Хајде да се не лажемо, сви знамо да ће се рат у Украјини завршити тако што ће се Америка и Русија договорити. Оне ће се договорити о условима мира. Сада вежбају мишиће да се види ко ће бити у повољнијем положају

_____________________________________________________

          Разговарала: Ленка ЗЛАТЕВ, TV OTV, Словачка

          МИРОСЛАВ Радачовски је једини посланик Европарламента из Словачке који је стављен на црни списак јер је био посматрач на изборима у Русији.  

          Утолико је занимљивије како он оцењује  свој четворогодишњи мандат у Европском парламенту и због чега упозорава да је проблематична свака идеја о ширењу и уласку других држава у ЕУ и НАТО.

          * Господине Радачовски како оцењујете свој мандат у Европском парламенту?

          - Радио сам у Комитету за заштиту права потрошача и унурашње тржиште, Комитету за вештачку интелигенцију и дигитализацију, али и у Делгацији за везе Европске уније са Русијом... Желео сам да радим и у посланичкој групи „Идентитет и демократија“ (ID), међутим, тада је у тој групи био Борис Колар, и из мени непознатих разлога био је против да будем члан посланичке групе ID. Након тога покушавао сам да будем припадник посланичке групе конзервативаца и реформиста. Читава посланичка група гласала је да ме приме, међутим, господин Јуржица, словачки посланик, из непознатих разлога био је против тога. Нисам могао да претпоставим да ће у Европском парламенту посалници из исте земље водити међусобну борбу.

          - А што се тиче ангажмана у Делегацији за везе ЕУ и Русије... прекинут је због конфликта у Украјини. Међутим, унаточ томе, имао сам могућност да се састанем и сретнем са другом страном. Лично сам био позван на састанак када се овде налазила ћерка Наваљног, као и господин Волков, њихов адвокат. Запад је направио грешку кад су они представљали овде господина Наваљног. Наваљни је имао проблеме са Путином. Међутим, неке изјаве Наваљног као на пример „ако бих ја био председник те базе у Пољској и у Летонији биле би збрисане са лица земље“ или речи да Крим никад неће бити враћен Украјинцима јер је руски, биле су изјаве неприхватљиве за Европску унију. Али, чим се догодила та несрећна смрт, он је одједном постао национални херој. То је права дволичност.

          * Као посланик Европарламента имате информације из прве руке. Како оцењујете функционисање Европске уније?

          - Зна се шта је су била изворишта и почеци Европске уније. То су била економска сарадња, пре свега слободна трговина, слободно кретање робе и услуга. Тада смо мало говорили о идеологији. Постоје три велике светске суперсиле. С једне стране то су Русија и Кина, а са друге страна су Сједијњене Америчке Државе. Ми смо се у ЕУ, посебно руководсто Европске уније, придружили једној од ових глобалних суперсила и на разне начине покушавамо различитим мерама да све државе ЕУ натерамо да то уваже. Ако прочитамо Споразум о функционисању Европске уније тамо се говори о заједници суверених националних држава у коме је њихова унутрашња политика јасно дефинисана. Не разумем зашто неко покушава да ове државе увеже у једну.

          - Првобитно, то је био предиван пројект. Али, додогило се оно што није требало да се догоди, неко је кренуо у проширење. И шта смо добили... ЕУ иде у лошем правцу. Ја не знам колико дуго ће то да траје, али док год буде словачких родољуба у ЕП, чинићемо све што је могуће да останемо поносна национална држава у Европској унији. Ми смо дужни да научимо ЕУ да нисмо кукавичка нација. Словачка никда није била нација кукавица.

          - Често чујем изјаве да треба хитно напустити Европску унију, да треба изаћи из НАТО, али на крају крајева - то је наша Европа. А што се тиче НАТО, нисам против НАТО. Ја сам против да Сједињене Америчке Државе буду диктатор у том НАТО. На крају крајева, постоји још 31 земља чланица НАТО.  

          - Тамо доносимо колективне одлуке. Желео бих да имамо Европску одбрамбену заједницу, али без Сједињених Држава. Не треба бити непријатељ Сједињених Држава, треба бити њихов партнер, али не војни савезник. Не постоје добри војни савези ни са Русијом, ни са Сједињеним Америчким Државама.  

          * Када говоримо о односима међу европским посланицима, како их оцењујете или са ким од њих имате добре односе, са ким сарађујете било да је реч о заједничким предлозима или резолуцијама?

          - Имам добре односе са словачким европосланицима Моником Бењовом и Катарином Рот Неведјаловаом... Такође, господин Орбан ми је уручио захвалницу за ефикасну политику. Одлично сарађујем са мађарски европосланицима.

          - Знате, мађарски посланици су донекле у неповољном положају. Они су изабрали владу, ону коју су сами желели, а ЕУ је тиме незадовољна. Зато сам их неколико пута бранио и доказивао да се тако не сме поступати. Добио сам веома љубазно писмо у коме се захваљују на мом раду јер сам директно помињао господина Орбана у Европском парламенту.

- Са њима се допро слажем, али и са господином Карлесом Пуџдемоном. Господин Пуџдемон је јунак каталонског народа. Он је организовао референдум о независности Каталоније, он је веома паметан. Поносан националиста, Каталонац.

* Да ли у доношењу одлука сарађујете и са другим европским посланицима?

- Да наравно сарађујем, али, на жалост, не слажемо се увек по политичким питањима, зато када је реч о потрошачима сагласни смо са многим погледима. Ипак, слажемо се са другим словачким европским посланицима о неким питањима када је реч о спољној политици. Не са свим, али са некима од њих се слажемо, без свађе и међусобног нападања. Међутим, када је реч о нашим напредњацима, тамо су веома чудни људи, они се чак не рукују са мном. Биће велика несрећа ако ти људи поново уђу у Европски парламент. Они принципијелно са вама не разговарају јер имају различито мишљење од вас.

          * Како оцењујете рад делегација са државама које нису чланице ЕУ, на пример, Азербејџаном, Јерменијом, Молдавијом и Грузијом?

          - Тренутно се предузимају напори да ове државе започну преговоре о уласку у ЕУ. Не желим да користим понижавајуће термине, али реч је о још једној верзији колонизације. Не тврдим да ствари стоје баш тако. У принципу, залажем се да све европске државе буду чланице Европске уније, али не под условима које је неко поставио нама, не под условом губитка сопственог идентитета и не под условом губитка сопствене земље.

          - Најодвратнији услов о коме данас говоримо, а ја га уопште не могу разумети – јесте услов да су сви дужни да буду и у НАТО. То значи да морате градити војне базе, које су намењене да буду против неког. А против кога? Ја се залажем да сви буду у ЕУ. Русија, Украјина, Грузија, Молдавија, Македонија и сви остали.

          - Што се тиче Косова ја са тим имам неке проблеме. Ја сам за то да се пусте сви који испуњавају захтеве. И не треба им наметати услове који им угрожавају национални суверенитет. У овом моменту, придруживање Азербејџана, Јерменије и Грузије усмерен је корак како би Сједињене Државе могле тамо да  инсталирају своје војне базе.

          * Када говоримо о државама које желе да уђу у Европску унију, шта је са Украјином? Сматрате ли да је она способна да постане члан, пуноправни члан Европске уније? Да ли она испуњава неопходне услове?

          - Хајде да будемо објективни, сви наравно знамо да не испуњава... То није напад на Украјину, мени се Украјинци свиђају, они су Словени. Имам и родбину која тамо живи. Мислим да не треба да затварамо очи, али сви знамо да се то догађа само зато да Украјина уђе у ЕУ и да се после тога одмах у ту земљу пошаље америчка војска.

          - С тим у вези желео бих, као судија, да  поставим реторичко питање. Замислите да имате суседа више од 500 година, и стално том суседу дајете поклоне јер је добар комшија, прво Закарпатску Украјину, затим Лавов, потом Крим, онда још понешто, а онда након много година, овај привилеговани сусед пожели да упери оружје на вас. Ви одмах раскидате уговор о аренди као сваки нормални човек. Више не дајете Крим само да би тамо никле америчке базе. Зар је то толико тешко разумети?  

          - И то вам је рат у Украјини... Хајде да се не лажемо, сви знамо да ће се он завршити тако што ће се Америка и Русија договорити. Оне ће се договорити о условима мира. Сада вежбају мишиће да се види ко ће бити у повољнијем положају.  

          - Хајде да заборавимо на пријем Украјине у ЕУ, лажемо се, то је немогуће, то је фантастика.  

          * О каквој сарадњи се може говорити у овиру Европске уније и Русије имајући у виду сталне санкције ЕУ против Русије?

          - Само по себи се разуме да тренутни рад делегације нема никаквог смисла, макар и због тога што он искључиво копира директиве и наредбе из САД, санкционише, бори се и уништава. Сва сарадња је једнострана, ЕУ позива бивше руске политичаре који живе у ЕУ, оне који су емигрирали, оне који имају супротан став од оних у Русији да тамо иступају. Комитет за сарадњу Европске уније и Русије није требало да се бави темом како уништити Русију. Оно што нам недостаје - то су објективни преговори.  

          * Ако не грешим, ви сте једини кандидат за ЕП који се налази на црном списку. Реците нам о чему се ради?

          - То ме не брине, у крајњој линији, свестан сам да сам вероватно први Словак у историји који се нашао на црном списку Европског парламента. Реч је о резолуцији ЕП, по којој сам дефинисан као опасан по Европу... Међутим, заиста не знам зашто. На то се не могу жалити, јер то ни на који начин не утиче на мене.

           - Само осванете на црном списку. То није нека мера која ме у нечему ограничава. Међутим, на списку сам само зато што сам био посматрач на изборима који су одржани у Русији. Кад сам се вратио, написао сам извештај. Никакве посебне оцене нисам давао. То је било у септембру 2021. године, а у фебруару 2022. када је почела инвазија на Украјину, већ у марту сам у Европском парламенту видео – пошто сам био у Русији – да сам стављен на црни списак.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари