Протест БНВ због графита „Алија и Бакир Изметбеговић“ на Загребачкој џамији

ХРВАТСКЕ ВЛАСТИ УПОЗОРЕНЕ ДА ЈЕ ТО „ИЗРАЗ ТЕШКОГ ШОВИНИЗМА И КСЕНОФОБИЈЕ“

         НА Загребачкој џамији је освануо графит „Алија и Бакир Изметбеговић“.

        Бошњачко национално вијеће (БНВ) у Хрватској најоштрије је осудило ту поруку исписану спрејом.

        „У временима када нас тресе највећа криза у новијој повијести, када је више него икад потребна људска солидарност, овакви су поступци недопустиви. Захтијевамо од надлежних институција, иако оправдано заузетих кризом узрокованом вирусом корона и потресом, да пронађу одговорне. Упозоравамо да је оваква врста скрнављења за муслимане светог вјерског простора израз тешког шовинизма и ксенофобије, те да је потребно хитно дјеловати како би се зауставила ланчана реакција дехуманизирајућих процеса према мањинским скупинама у Републици Хрватској", стоји у саопштењу које је потписао председник БНВ-а Армин Хоџић.

        Упозорио је да хрватско друштво треба да буде свесно да је порука која је осванула на исламској богомољи и, иако није изолован случај, већ сутра може бити почетак новог вала скрнављења и богомоља свих других верских мањинских институција, али и почетак озбиљних нарушавања права националних мањина.

        У временима опште кризе још једном позивамо на солидарност, заједништво и толеранцију те изражавамо наду да ће се већински народ у Републици Хрватској држати максиме "љуби свога ближњега као себе самога", наглашава се у Хоџићевом саопштењу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари