Протасевич ратовао против Донбаса у саставу пука украјинских неонациста „Азов“

КБГ БЕЛОРУСИЈЕ: ИСТРАЗИ ВЕЋ ОТКРИВА КО СУ БИЛИ НАРУЧИОЦИ И СПОНЗОРИ

* Шеф КГБ Белорусије Иван ТЕРТЕЉ: : „Протасевич активно сарађује са истрагом. Сада сведочи о спонзорима субверзивних активности против Белорусије и механизмима деловања, о специјалним службама, политичарима и организацијама које стоје иза њих

* Фотографије Протасевича борца „Азова“ објавило је «Црно сунце», лист те неонацистичке паравојне формације. На свим фотографијама је Протасевич у униформи и са аутоматом у рукама. Поврх свега, био је рањен у Донбасу – у борбама код Широкина

________________________________________________________

       РОМАН Протасевич, бивши уредник Telegram-канала Nexta преко којег су тајне службе САД, Пољске и Литваније усмеравале белоруску обојену револуцију у покушају, проговорио је о наручиоцима и спонзорима субверзивних активности против властите земље.

       Ово је потврдио председник Комитета државне безбедности (КГБ) Белорусије Иван Тертељ, нагласивши да отуда потиче и све већа хистерија у Вашингтону, Варшави и Виљнусу поводом хапшења Протасевича који се налазио у авиону Ryanair који је принудно слетео у Минску.

       Протасевича налогодавци представљају као „опозиционог блогера“, али чињенице које испливавају убедљиво потврђују да су белоруске власти у праву што (формално његов) Telegram-канала Nexta сматрају екстремистичким и субверзивним, а самог Протасевича – терористом.

        Тертељ је открио: „Протасевич активно сарађује са истрагом. Сада сведочи о спонзорима субверзивних активности против Белорусије и механизмима деловања, о специјалним службама, политичарима и организацијама које стоје иза њих. О свему ћемо ускоро детаљно обавестити јавност“.

       Према његовим речима, хистерија на Западу је последица управо његове „сарадње са истрагом“.

       Тертељ је потврдио да је Протасевич  учествовао у акцијама украјинског пронацистичког пука „Азов“ на југоистоку Украјине.

       „Неспорно је да се Протасевич у потпуности уклападефиниције терористе, бојовника-плаћеника. Он је учесник у крвавим акцијама злогласног пука „Азов“ и повезан је са зверствима и смрћу цивила на југоистоку Украјине“.

       По подацима КГБ Белорусије, западне земље издвајају стотине милиона долара за дестабилизацију ситуације у тој земљи.

       „Подаци добијени од обавештајних, контраобавештајних и других сектора КГБ-а указују да ће се рад на подривању темеља наше државе у будућности концентрисати на `обраду читавих друштвених група“.

       Фотографије Протасевича борца „Азова“ објавило је «Црно сунце», лист те неонацистичке паравојне формације. У једном свом броју 2015-те године.

       На свим фотографијама је Протасевич у униформи и са аутоматом у рукама.

       Поврх свега, Протасевич је био рањен у Донбасу – у борбама код Широкина.

       Оснивач „Азова“ Андреј Билецки, којег Русија кривично гони, сада покушава да „опере“ Протесевича:

        „Да, Роман се заједно са "Азовом" борио против Украјине. Био је са нама код Широкина где је заиста рањен. Али, он је новинар, па његово оружје није био аутомат него – реч“.

       Билецки је затражио да Кијев да уточиште свим Белорусима који су се борили против Донбаса и да подржава побуну против власти Александра Лукашенка.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари