Пронађен део блага Малтешких витезова

ЋУП ОТКОПАН КОД ТВРЂАВЕ У ИЗРАЕЛСКОМ НАЦИОНАЛНОМ ПАРКУ АПОЛОНИЈА, НЕКАДАШЊЕМ СТАРОРИМСКОМ НАСЕЉУ

  • Пронађено 108 новчића. Вредност појединачног фатимидског новчића је 3.000 до 5.000 долара, тако да ово „благо“ може да вреди и више од 500.000 долара

        АРХЕОЛОЗИ из Израела пронашли су више од стотину златних новчића и то из периода Крсташких ратова, а који данас вреде око пола милиона долара, како преноси сајт „Discovery”.

        Заправо, реч је о пронађеном ћупу са златом код тврђаве у националном парку Аполонији, некадашњем староримском насељу, који су заузели хришћански ратници током Крсташких ратова.

        Новчићи, које је пронашао Мати Јохананоф, студент археологије, воде порекло из десетог и једанаестог века, односно периода владавине династије Фатимида, која је владала Северном Африком и деловима Блиског истока.

        „Све у свему, пронашли смо 108 динара и четвртина динара, што значи да је ово једна од највећих гомила новчића икада откривена у средњевековној археолошкој локацији у Израелу“,  изјавио је професор Орен Тал, начелник одељења за археологију  у Тел Авиву.

        Према предању, благо су у Аполонији закопали Хоспиталци, односно витезови Малтешког реда, познати и као Суверени Ред Светог Јована Јерусалимског од Родоса и од Малте.

        Малтешки витезови су током ратова заузели тврђаву у Аполонији, која је тада била једна од најважнијих њихових упоришта. Археолози сматрају да је благо закопано непосредно пре него што је то утврђење пало у руке муслиманске војске.

        „То је мали, скоро поломљени ћуп. Њихова идеја је била да закопају нешто поломљено и напуњено пјеском, како би сакрили новчиће унутра. У случају да ћуп неко нађе, не би гледао унутра и не би нашао злато. Када смо почели да просипамо песак, новчићи су излетели“, рекао је професор Тал.

        Тај новац је био у оптицају и током 12. и 13. века.

        Тал је објаснио да су неки од новчића  настали 250 - 300 година пре него што су их користили Хоспиталци.

        На новчићима се налазе имена и натписи легенди о локалним владарима, као и благослови, а на појединима има и датума са ознакама које указују на град у коме су исковани, као што су Александрија или Триполи.

        „Фатимидски новчићи су компликовани за проучавање јер садрже пуно информација. Легенде исписане на њима су веома дугачке, па су слова тешка за дешифровање, што је објаснио професор.

        Према његовим речима, вредност појединачног фатимидског новчића износи око 3.000 до 5.000 долара, тако да ова нађена количина може да вреди више од 500.000 долара.

        Малтешки витезови су витешки ред који је званично признат 15. фебруара 1113. године.

        Након што су хришћани изгубили у ратовима, ови витезови су се преселили на Кипар, а након што су га Турци освојили отишли су на Родос.

        Назив Малтешки добили су по пресељењу на Малту.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари