Примарни национални интереси Русије и Ирана

ПАТРУШЕВ УГОВОРИО НУКЛЕАРНУ САРАДЊУ

 

     Током своје посете Техерану, Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев је истакао потребу да Иран сарађује са Међународном агенцијом за атомску енергију и са „групом шест (5+1)” међународних посредника како би се решило иранско нуклеарно питање.

     „Приметили смо да би отвореност и поверење са обе стране помогла у нашем раду,” изјавио је Патрушев. „Нећемо радити ни против кога већ ћемо радити на питањима обезбеђивања националне безбедности, како Ирана тако и Русије.”

     „Ови разговори су били крајње продуктивни и веома обухватни,” прокоментарисао је Патрушев своје састанке са министром спољних послова Ирана као и секретаром Врховног већа националне безбедности Ирана.

     „Додирнули смо питања регионалне сарадње и намеравамо да јачамо регионалну безбедност, превасходно под окриљем Уједињених нације. Сарадња у оквирима Шангајске организације за сарадњу (ШОС) такође обећава. Важна је и сарадња око Каспијског мора. Важно је и да се правни статус Каспијског реши како би се обезбедила безбедност човекове средине у том региону,” цитирала је московска агенција Интерфакс Патрушева.

     Руски председник Дмитриј Медведјев и његов ирански колега Ахмадинеџад су се састали на самиту Шангајске организације за сарадњу у Астани 15. јуна, јавило је руско министарство спољних послова, наводећи да је руско-иранска трговинска размена прошле године достигла 3,65 милијарди долара.

     Патрушевљев колега, Саид Џалили, такође је био задовољан разговорима у Техерану. „И током разговора за шест земаља (пет сталних чланица Савета безбедност УН плус Немачка) ми смо увек говорили да ми и тих шест земаља, као седам земаља, можемо - на основу стратегије разговора - а то је сарадња - покренути ову дискусију, да дискутујемо о различитим питањима и обликујемо различите типове сарадње,” изјавио је Џалили за иранску телевизију.

     „Ми поздрављамо предлоге које су донели наши пријатељи из Русије за сарадњу. Ми ћемо чак помоћи да ови предлози процветају и донесу плодове и да поставе темељ за разговоре о сарадњи око регионалних и међународних питања. Нарочито око нуклеарног питања јер сматрамо да можемо обликовати веома добре темеље у оквиру стратегије која заговара разговоре и сарадњу, било по питању разоружања или спречавања пролиферације нуклеарног наоружања или за ширење мирољубиве нуклеарне сарадње,” изјавио је секретар за безбедност Ирана Саид Џалили.

     ТЕХЕРАНСКИ НУКЛЕАРНИ ЗВАНИЧНИК ОБЕЋАО

     А-централа Бушер до децембра

     Шеф Иранске организације за атомску енергију, Ферејдун Абаси-Давани изјавио је у Техерану да ће нуклеарна електрана Бушер, која се гради уз сарадњу руских стручњака, бити званично отворена крајем новембра или почетком децембра ове године.

     „Међународна агенција за атомску енергију је често проверавала електрану и њени инспектори су посетили њена нуклеарна постројења,” изјавио је Абаси. „Радијација електране Бушер не представља никакву опасност за становнике а цурење је немогуће”, јавила је агенција Ирна.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари