Преговорима у Паризу задовољни и Путин и украјинска делегација

СУСРЕТ ДВЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ТРАЈАО 110 МИНУТА, „НОРМАНДИЈСКА ЧЕТВОРКА“ ЗАСЕДАЛА 2 САТА

* Пре разговора учетворо, Владимир Путин је одвојено разговарао са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном, а њих двоје (свако посебно) са Владимиром Зеленским

* Један украјински новинар, који је био неколико тренутака у близини Зеленског, написао је да је његов подсетник за преговоре био написан „његовом руком и на руском језику“

* По завршетку 15-минутног тет-а-тет разговора са Зеленским, руски лидер изјавио да је задовољан презултатима париских преговора. За сусрет са Зеленским, рекао је да је био „добар и послован“

____________________________________________________________________

        У ПАРИЗУ су се – ради тражења решења за конфликт у Донбасу – срели Емануел Макрон, Владимир Путин, Ангела Меркел и Владимир Зеленски.

        Тај формат, само што је пре Зеленског у њему Украјину представљао Петар Порошенко, познат је као „нормандијска четворка“.

        Сусрет је почео са сат и по закашњења.

        Путин и Зеленски седели су (за округлим столом) један наспрам другог. Десно од руског лидера био је Макрон, а лево – немачка канцеларка.

         Иза њих су седели чланови њихових делегацију.

        У руској су били шеф дипломатије Сергеј Лавров и Путинови помоћници Јуриј Ушаков и Владислав Сурков.

        Пре разговора учетворо, Путин је одвојено разговарао са Меркел и Макроном, а њих двоје (свако посебно) са Зеленским.

        Преговори су протекли иза затворених врата. Пуна два сата.

        Претходно су се среле руска и украјинска делегација (потрајало је сати и 20 минута), а на крају су и председници Русије и Украјине разговарали у четири ока 15-ак минута.

        Један украјински новинар, који је био неколико тренутака у близини Зеленског, написао је да је његов подсетник за преговоре био написан „његовом руком и на руском језику“.

        Приликом „сусрета делегација“ било је речи и о транзиту руског гаса на запад преко Украјине. Директор кијевског „Нафтогаза“ Јуриј Витренко тај део преговора је назвао конструктивним и открио да је договорено да буду настављени.

        По завршетку тет-а-тет разговора са Зеленским, руски лидер је изјавио да је задовољан презултатима париских преговора.

        За разговор са Зеленским, рекао је да је био „добар и послован“.

        Портпаролка Зеленског је изјавила да је њихов разговор био „веома успешан“.

Меркел: Нове кораке размотриће

шефови дипломатија

        - Договорили смо се да је неопходно усагласити политичке кораке који ће довести до одржавања локалних избора у Донбасу. Размотрили смо цео пакет мера које треба донети на бази Минских споразума. Те кораке и мере размотриће шефови дипломатија неше четири земље.

Зеленски: Никад нећу пристати да

Украјина постане федерација

        - Хоћу да изнесем принципе које ја никада нећу нарушити као председник Украјине и на које неће пристати украјински народ. Прво: никад се нећу сагласити да Украјина постане федерација. Украјина је унитарна држава и то се не може изменити.

Путин: Ми ћемо чинити све што

можемо да помогнемо

        - Русија ће учинити све што може да помогне регулисању ситуације у Донбасу. Веома сам захвалан председнику Француске што улаже оволике напоре да се дође до коначног решења.

Макрон: Радиће се на враћању поверења

међу странама у конфликту

        - Померили смо се напред поводом целог низа питања, укључујућу размену заробљеника и раздвајање сукобљених страна. Наредних месеци ће се радити на успостављању поверења међу странама у конфликту.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари