Председник Мађарске Шмит поднео оставку због плагијат-доктората

УТВРЂЕНО ДА ЈЕ ПРЕПИСАО РАДОВЕ О ОЛИМПИЈАДАМА

БУГАРИНА НИКОЛАЈА ГЕОРГИЈЕВА И НЕМЦА КЛАУСА ХАЈНЕМАНА

Пал Шмит у парламенту

  • Председник Мађарске Пал Шмит поднео је оставку, пошто му је одузета титула доктора након што је установљено да му је докторска дисертација била плагијат.

        „Према мађарском уставу, који сам потписао, председник представља јединство нације. У овој ситуацији, када моја лична ствар уноси раздор у моју вољену нацију, уместо да је уједињујем, моја је дужност да окончам своју службу и поднесем оставку на положај председника“, изјавио је у Шмит парламенту.

        Прошле недеље је будимпештански универзитет Семелвајс одузео Шмиту титулу доктора, а опозиционе странке су позвале председника државе да поднесе оставку.

        Шмит је прво изјавио да то неће учинити, јер му је „савест чиста“, али да му „није пријатно“ што је компромитован у јавности, нарочито зато што случај није могао да изнесе пред Универзитетски сенат, који је донео одлуку о одузимању докторске титуле.

        Тврдио је да је докторску дисертацију (о историји и еволуцији модерних Олимпијских игара) писао 1992. године самостално и рекао да ће скинути љагу са свог имена, тако што ће написати другу докторску дисертацију.

        Мађарски недељник ХВГ писао је у јануару да је већи део Шмитове дисертације превод - од речи до речи - једног текста на француском из 1980. године, који је написао, сада покојни, бугарски спортски стручњак и дипломата Николај Георгијев.
Плус: да је 17 страница доктората дословни превод дисертације немачког професора Клауса Хајнемана, написане 1991. на енглеском језику.

        Прошле године је немачки министар одбране Карл-Теодор Гутенберг поднео оставку, пошто му је докторат одбачен као плагијат.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари