Помоћ Грчкој није антиуставна!

УСТАВНИ СУД НЕМАЧКЕ “ПРЕСЕКАО”

 

Председник Уставног суда Немачке Андреас Фоскуле

  • Закон, који је влада већ усвојила, предвиђа да се немачко учешће у кредитним гаранцијама за земље у дужничкој кризи повећа са садашњих 123 на 211 милијарди

     БЕРЛИН, - Савезни уставни суд Немачке прогласио је да је финансијска помоћ Грчкој, односно такозвани пакет помоћ за евро, који износи 22,4 милијарде евра, у складу је са уставом.

     Савезна влада канцеларке Ангеле Меркел још није сигурна да
ли ће успети да обезбеди сопствену већину за гласање о пакету помоћи Грчкој које ће крајем месеца бити одржано у савезном парламенту, Бундестагу, пренео је Дојче веле.

     Закон, који је влада већ усвојила, предвиђа да се немачко учешће у кредитним гаранцијама за земље у дужничкој кризи повећа са садашњих 123 на 211 милијарди. Многи то не одобравају.

     Међу стотинама тужби које су због тога стигле Уставном суду, Суд је изабрао једну као репрезентативну и саопштио пресуду која гласи: немачка финансијска помоћ Грчкој није противуставна.

     "У име народа… тужбе Уставном суду се одбијају“. Председник Уставног суда Немачке, Андреас Фоскуле, овим је одбацио тужбе против два закона донете у мају 2010, који предвиђају издвајање огромних сума као јемства за Грчку и друге земље евро-зоне.

     Сума коју Берлин намерава да издвоји за Грчку износи. Подносиоци тужбе сматрају да немачки парламент није довољно укључен у процес одлучивања владе, те да овако велике суме (22,4 милијарде) у кризи екстремно оптерећују парламентарно планирање буџета, па тако и ограничавају уставна права Бундестага.

     Судије у Карлсруеу не деле то мишљење. Андреас Фоскуле је саопштио да се Бундестаг својим гласањем за пакет помоћи Грчкој није одрекао својих права на планирање државног буџета.

     Али, рекао је, „то не треба погрешно схватити као уставноправно бланко овлашæење за даље спасилачке пакете“.

     Ту постоји још једно „али“, наиме, Суд је обавезао владу да пред сваку следећу акцију спасавања Евра затражи И одобрење Одбора Бундестага за државни буџет.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари