Politico: Може ли Вучић да верује ЕУ после одлагања одлуке за Скопље и Тирану?

ПИТАЊЕ ПОСТАВИО И ШИРЕ: ЗАШТО БИ ЛИДДЕРИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ИЛИ УКРАЈИНА ВЕРОВАЛИ ЕУ?

* Бриселски портал цитира твитер-реакцију председника Србије: «Био сам присутан кад је Федерика Могерини Зорану Заеву обећала да ће - чим се реши питање имена - до краја године бити покренути преговори. То се није догодило и неће се догодити. А шта ми можемо очекивати кад је у питању Косово?"

* Одлуку о отварању преговора са Скопљем и Тираном пре свега блокирао Париз, а један француски дипломата је објаснио да Француска разуме упозорења да је могући већи уплив других светских центара моћи на Западном Балкану, ако се ЕУ тамо слабо ангажује, али је подвукао да је она превасходно „заинтересована да најпре ЕУ боље функционише”

____________________________________________________________________

        БРИСЕЛСКИ портал Politico данас поставља питање „ко би и даље веровао обећањима ЕУ која је објавила да ће до октобра усвојити битну одлуку за Западни Балкан”, а сад чланице Уније нису могле да се сагласе о почетку преговора са Скопљем и Тираном.

        Још наводи да српски председник Александар Вучић каже да им он више не би веровао.

        Politico преноси Твитер-поруку Вучића у којој стоји:

        «Ја сам био присутан кад је Федерика Могерини Зорану Заеву обећала да ће - чим се реши питање имена - до краја године бити покренути преговори. То се није догодило и неће се догодити. А шта ми можемо очекивати кад је у питању Косово?"

        Пре свега због захтева Француске, али и Холандије и Данске да Скопље и Тирана најпре испуне све услове око владавине закона, шефови дипломатија ЕУ нису јуче успели да се договоре о томе да ли покренути преговоре само са Северном Македонијом или и са Албанијом, па ће о томе коначну реч морати да дају шефови држава или влада ЕУ на заседању сутра и у петак.

        „Замислите сад да сте у кожи премијера Северне Македоније Зорана Заева и да сте се изложили унутрашњим великим ризицима да бисте испунили услове које су вам поставиле вођи ЕУ”, пише Politico.

        „Зашто бисте веровали обећањима ЕУ и, штавише, посебно ако су их дали лидери ЕУ”, пита бриселски портал.

        И ако се „погледа и даље од Западног Балкана, да сте украјински председник Владимир Зеленски, да ли бисте имали разлога да верујете ЕУ да је поштен трговац ако од вас тражи реформе да би ваша земља могла да се приближи Западу?”, додаје портал.

        Politico пише да се и за британског премијера Бориса Џонсона поставља питање о „добрим намерама ЕУ” за односе с Великом Британијом после њеног изласка из чланства ЕУ.

        И, како то види бриселски портал, једино руски председник Владимир Путин сад може бити задовољан јер су, каже, „ЕУ земље одрадиле прљав посао за њега јер је ЕУ сама послала поруку да у суштини лаже земље региона”.

        Лидери ЕУ ће сад морати да одлуче хоће или не утврдити датум за преговоре са Скопљем и Тираном у ситуацији кад Француска, а сличан је став Холандије и Данске, не одустаје од тога да обе земље морају додатно испунити услове владавине права.

        И то нарочито за решење случаја корупције македонског специјалног државног тужиоца и примену на делу реформе правосуђа и сузбијања корупције и организованог криминала у Албанији.

        Већина министара на заседању у Луксембургу била је за то да се датум преговора одмах одобри, рекли су извори са заседања, али коначно није прошао ни компромисни предлог да се то одобри само Скопљу.

        Француска државна секретарка за Европу Амели де Моншален је изјавила да је Француска партнерима у ЕУ поднела предлог да се темељито преобрази поступак преговора о чланству - да они не би били спори и неделотворни, већ да од тога имају опипљиве користи и грађани земаља које преговарају и ЕУ, а посебно да из тих земаља нема више штетног "одлива мозгова”.

        Став је Париза, а то у извесној мери деле још неке чланице ЕУ, да се најпре реше велики проблеми унутар ЕУ, укључујући последице Брегзита, институционално и око питања доношења одлука унутар Уније како би постала оспособљена да прими нове чланице.

        Један француски дипломата је објаснио да Париз разуме упозорења на могући већи уплив других светских центара моћи на Западном Балкану, ако се ЕУ тамо слабо ангажује, али је подвукао да је Париз превасходно „заинтересован да најпре ЕУ боље функционише”.

        (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари