Пиратска партија Немачке већ трећа по популарности

Рејтинг «пирата» је нарастао до 13 одсто па су потиснули «зелене» на четврто место

* Циљ партије је да допринесе слободној расподели знања и слободне културе, реформисању закона о ауторским правима, борби за очување грађанских права, слободи на интернету и борби са електронским праћењем и цензуром

          ПИРАТСКА партија Немачке – странка која брани слободни интернет - добија на популарности и преузума бираче од конкурената.

          Према испитивању јавног мњења које је обавила социолошка служба Forsa за лист Stern и телевизију RTL, «Пирати» су се подигли са 1, до 13 одсто подршке, и тиме потиснули «зелене» на четврто место.  

          Подршка партији Зелених је пала на 2 процента, док је раније била 11 одсто.

          Како саопштава Bloomberg, Хришћанско Демократски блок под руководством канцелара Ангеле Меркел добио је на популарности и подигао се до 36, док су социјал-демократи „пали“ на 24 одсто.

          Истррживања показују да је подршка Слободној демократској партији остала, а познато је да она улази у коалицију канцелара Ангеле Меркел. Ова партија се попела за два процента и досегла пет одсто што је најбољи показатељ од августа. Овај резултат говори да партија има шансу да остане у парламенту.

          «Пирате», чија се демократска платформа темељи на слободи Интернета, подржавају углавном млади људи који су се разочарали у `жваку` старих партија.  

          Овај новонастали политички покрет који је први пут освојио места у државном парламенту прошле године, прети да ће изменити политички однос снага у земљи.

          «За многе младе људе `зелени` су застарели. Њих више не привлачи антинуклеарни дискурс» - истиче шеф социолога Forsa Манфред Гилнер.

          Немачка партија «Пирата» је партија информатичког друштва, по узору на познату Шведску пиратску партију.

          Циљ партије је да допринесе слободној расподели знања и слободне културе, реформисању закона о ауторским правима, борби за очување грађанских права и слободи на интернету и борба са електронским праћењем и цензуром.

          Први пут је Пиратска партија учествоавала на изборима 27. јануара 2008. године – на изборима за парламент покрајине Хесен и освојила 0,3 одсто гласова. Затим су `пирати` учествовали на изборима за Европски парламенти освојили 0,9 одсто гласова и на тај начин заинтересовали јавност. На изборима за Бундестаг ова партија је освојила 2 одсто гласова.

          Први велики успех су били избори за скупштину Берлина 2011. године, на којима су њени кандидати освојили 8,9 одсто гласова, што им је омогућило да имају 15 мандата.

          Највећу подршку Пиратска партија има међу образованим становништвом и омладином. На протеклим  изборима који су одржани 25. марта 2012. године за законодавн тело федералне покрајине Сар партија је освојила 7,4 одсто гласова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари