Пашињан Ердогана – формално му не помињући име – упоредио са Хитлером

УПОЗОРИО `МЕЂУНАРОДНУ ЗАЈЕДНИЦУ ДА СЕ ПОВОДОМ КАРАБАХА НЕ ИГРА МИНХЕНСКОГ СПОРАЗУМА

* Открио је да је Азербејџан у досадашњим преговорима захтевао предају 5 од 7 региона (територије око Карабаха), утврђивање темпа предаје преостале две регије и гаранције да ће  статус Карабаха бити унутар Азербејџана

* Јерменија тражила „јасан статус Карабаха“ одмах, а Азербејџан је избегавао било какву озбиљну дискусију: „Наша влада, која је наследила ову преговарачку базу, одбила је да разговара о том питању у овом облику, сматрајући га неприхватљивим“

____________________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Владе Јерменије Никол Пашињан изјавио је да не би требало да постоје „минхенски споразуми“ о Нагорно-Карабаху.

       То је рекао у својој видео поруци у којој је упозорио да међународне снаге и организације не реагују на оно што се дешава верујући да ће формула „територија у замену за мир“ бити прихватљива.

       „Ово је врло слично Минхенском споразуму из 1938. године, када су, наводно ради мира, територије Чехословачке пренете у Немачку. Шта се догодило након тога, сви знају ...

       - Питање је зато: да ли ће свет дозволити да се појави нови Хитлер, овог пута у Малој Азији ... Данас нам је изузетно важно да разумемо војно-политичку ситуацију. Али, за ово треба да разумете разлоге и услове рата. Претходних година преговарачки процес о Карабаху достигао је тачку у којој се, у ствари, од јерменског народа тражило да се одрекне сопствених права “, рекао је шеф јерменске владе.

       Додао је да је Азербејџан захтевао предају 5 од 7 региона (територије око Карабаха), утврђивање темпа предаје преостале две регије и гаранције да ће  статус Карабаха бити унутар Азербејџана.

       Према Пашињану, када је Јерменија покушала да објасни да је решење немогуће без јасног статуса Карабаха, Азербејџан је одбацио било какву озбиљну дискусију.

       „Наша влада, која је наследила ову преговарачку базу, одбила је да разговара о том питању у овом облику, сматрајући га неприхватљивим“, додао је он.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари