Партије Оланда и Саркозија изједначене у првом кругу

Коначни састав француског парламента од 577 места одредиће други изборни круг наредне недеље

* Укупно је за Доњи дом францускога парламента или Националну скупштину било 6.603 кандидата, на свако од 577 посланичких места претендовало је чак по 11 кандидата. Ово не треба да изненађује јер посланик у Француској, уз бројне друге повластице попут аутомобила с возачем, бесплатних авионских карата у првој класи, примају око шест хиљада евра нето месечно

          ЛИДЕРИ водећих политичких снага Француске - Социјалистичке партије и Уније за народни покрет (УМП)– углас су прогласили свој `изборни успех`у првом кругу избора за Националну скупштину (доњи дом парламента).

          Социјалисти  и њихови најближи савезници из Леве радикалне партије и других мањих левих покрета освојили су 35 одсто гласова. А приближно исто толико – и њихови главни ривали из УМП. Француска еколошка странка, која је главни партнер социјалиста, добила је  5 одсто гласова оних око 60 одсто Француза који су изашли на биралишта.

          Први секретар Соцпартије Мартин Обри, оценила је да су Французи продемонстрирали  подршку променама у земљи и показали жељу да њихов нови председник  Франсоа Оланд реализује обећања и реформе са којима је победио Николу Саркозија.

          А генерални секретар УМП Жан-Франсоа Копе честитао је својим присталицама "резултат који је бољи него код Социјалистичке партије". При том је посебно нагласио: да су Французи продемонстрирали своју забринутост због првих Оландових корака.

          Пораст гласова забележио је атиимиграциони Национални фронт Марин ле Пен, која је освојила 14 одсто гласова.

          Сама Марин Ле Пен је у свом изборном округу (Па-де-Кале) ушла у други круг јер је освојила око 40 одсто гласова, док је њен главни конкурент у том округу - лидер Левог фронта Жан-Лик Меланшон, добио мање од потребних минималних 12,5 одсто и остао без посланичког мандата.

          Укупно је за Доњи дом францускога парламента или Националну скупштину било 6.603 кандидата, на свако од 577 посланичких места претендовало је чак по 11 кандидата. Ово не треба да изненађује јер посланик у Француској, уз бројне друге повластице попут аутомобила с возачем, бесплатних авионских карата у првој класи, примају око шест хиљада евра нето месечно.

          Да би већ у првом кругу осигурали своје место у Националној скупштини, кандидати морају освојити више од 50 посто гласова. Ако нико не добије 50 посто, они који имају барем 12,5 посто гласова, настављају трку у другом кругу за седам дана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари