Памер се не одриче ни пробошњачке политике ни подржавања Инцка

ОДГОВОРИО ОТВОРЕНИМ ПИСМОМ НА ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКА РС

* „Вашу тврдњу – написао је Милораду Додику - да сам фаворизовао бошњачку политику с одлучношћу одбацујем и исту морам кориговати јер сам увек заступао званичну позицију аустријске владе

* Још је додао: „Ваша, као претња да ћете аустријске државне органе обавестити о мом раду у Сарајеву ме оставља равнодушним. Унапред сам своје надређене обавестио о Вашем допису и мом одговору, те ћу и даље, како ми посао налаже, извештавати о Вашим изјавама и Вашим активностима у Босни и Херцеговини

__________________________________________________________________________

         АУСТРИЈСКИ амбасадор у Сарајеву Мартин Памер одговорио је на писмо које му је упутио Милорад Додик и навео да је ''као дипломатски представник Аустрије у БиХ чинио све да до жељене сарадње не дође".

         У одговору је написао и ово:

        „Дозволите ми да Вам честитам на избору за члана Председништва БиХ и да Вам пожелим много успеха и све најбоље на новој функцији и да, пре свега, Вашој држави и њеним грађанима пожелим срећну будућност!

         Аустријска амбасада је одувек, па тако и за време мог мандата од 2013. године, радила на опсежној изградњи и учвршћивању билатералних односа између Босне и Херцеговине и Републике Аустрије и свих наших грађана. Посебно битно нам је при томе било разумевање и сарадња међу народима на различитим пољима. Само у Години културе Аустрија - БиХ у 2016. години смо у целој земљи, дакле и у Републици Српској, реализовали велики број пројеката, нпр. у Бањалуци, између осталог у Музеју савремене умјетности РС, и на другим местима. Такођер смо се трудили да изградимо економске везе, што врло добро показује и присуство аустријских фирми у Дервенти и Приједору одн. тамошње новоотворене продукцијске хале. Ви, на жалост, никада нисте присуствовали нити на једној од манифестација Аустријске амбасаде.

         Нажалост сам приморан да напоменем да се Ваше поштовање према држави Аустрији и њеним државним органима, које сте неколико пута изразили у Вашем допису, не очитује у пракси.

         Насупрот томе, Ваша реторика и Ваше довођење у питање државног јединства БиХ производе несигурност и страх, нарочито и код потенцијалних аустријских инвеститора. Као што знате, Влада Републике Аустрије подржава процес приступања БиХ Европској унији, који, међутим, захтева државни интегритет и функционалност.

         Вашу тврдњу да сам "ја фаворизовао бошњачку политику" с одлучношћу одбацујем и исту морам кориговати јер сам увек заступао званичну позицију аустријске владе.

         Мада споредно у овом контексту, али ипак неопходно, морам коригирати и Ваш приказ инцидента у Требињу: исти се уопште није догодио онако, како сте Ви приказали, него је тачно следеће: током туристичке посете Требињу сам приликом фотографисања зграде некадашње к. у. к. железничке станице вербално нападнут да је наводно потребна дозвола за фотографисање.

         Ваша, као претња да ћете аустријске државне органе обавестити о мом раду у Сарајеву ме оставља равнодушним. Унапред сам своје надређене обавестио о Вашем допису и мом одговору, те ћу и даље, како ми посао налаже, извештавати о Вашим изјавама и Вашим активностима у Босни и Херцеговини.

         Закључно се с одлучношћу, како садржајно тако и формално супротстављам Вашим, и у Вашем допису поново исказаним, неоправданим нападима на Високог представника међународне заједнице у БиХ, амбасадора Валентина Инцка, који се залаже за просперитет и напредак у Вашој земљи“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари