ОСТАЈУ: 157 инструктора и одред маринаца који ће чувати амбасаду САД у Багдаду

И ПОСЛЕДЊА АМЕРИЧКА ВОЈНА КОЛОНА

ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНА НАПУСТИЛА ИРАК

  • Американци су у Ираку користили чак 505 војних база. Споразум о напуштању последње од њих - Кампа Адер - потписали су пуковник армије САД, чије име није саопштено, и Хусеин ал-Асади, изасланик ирачког премијера Нурија ал-Маликија
  • Званични Багдад је повлачење Американаца назвао „поновним стицањем суверенитета земље“, али се ни експерти не усуђују да прогнозирају шта Ирак чека у наредним месецима и годинама
  • Маликијева влада је инсистирала да у Ираку (на неодређено време) остану 4.000 америчких војника. Вашингтон био спреман да на то пристане, али је за његове припаднике тражио „потпуни имунитет“, а на то Багдад није хтео да пристане

            ПОСЛЕДЊА колона америчких инвазионих трупа пресекла је границу са Кувајтом и напустила Ирак! Тиме је стављена формална, мада и условна тачка на готово деветогодишњу америчку опкупацију те арапске земље.

            Десетак сати раније, Американци су себи лојалним ирачким властима препустили и последњу војну базу коју су користили. Ако је веровати официјелним саопштењима и Вашингтона и Багдада, у Ираку остаје само 157 америчких „војних инструктора“ који ће „наставити са обуком ирачке армије“ и батаљон маринаца чији ће задатак бити - обезбеђивање амбасаде САД  У Багдаду.

            Американци су у Ираку имали око 4.500 погинулих, а број убијених Ирачана се процењује на 100 до 120 хиљада!

            Званични Багдад је повлачење Американаца назвао „поновним стицањем суверенитета земље“, али се ни експерти не усуђују да прогнозирају шта Ирак чека у наредним месецима и годинама.

            Американци су, иначе, у Ираку користили чак 505 војних база. Споразум о напуштању последње од њих - Кампа Адер - потписали су  пуковник армије САД, чије име није саопштено, и Хусеин ал-Асади, изасланик ирачког премијера Нурија ал-Маликија.

            Дан раније, у Багдаду је одржана свечаност на којој је - у присуству министра одбране САД  Леона Панете - „спуштена застава US-контигента у Ираку“.

            Панета је изјавио да је циљ Беле куће био да од Ирака направи државу која може да самостално функционише и да брине о својој безбедности“. Па са поносом нагласио: „Ми смо успели да тај циљ остваримо“.

            Маликијева влада је инсистирала да у Ираку (на неодређено време) остану 4.000 америчких војника. Вашингтон је био спреман да на то пристане, али је за његове припаднике тражио „потпуни имунитет“, а на то Багдад није хтео да пристане.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари