ОРТЕГА: Запад ће на Ирану поломити зубе!

Никарагва одбија да призна побуњеничке власти у Либији јер их сматра „инструментом интервенције НАТО“

  • Председник Никарагве Данијел Ортега: НАТО не би требало да пева о победи и слободи јер се Гадафи још бори, а регион Магреба је веома нестабилан и политичка нестабилност се може проширити на читав афрички континент
  • НАТО тамо сеје ветар, а пожњеће олују. Ево их сада у Либији, а Сирија је следећа. Након тога, вероватно су на реду Палестинци па Иран,” прогнозирао је председник Никарагве.
  • Покушај напада на Иран неће бити сукоб са земљом од пет милиона становника и малом војском, као што је то случај са Либијом, већ ће се Запад суочити са једном великом нацијом од 70 милиона становника која има модерну оружану силу

      ПРЕДСЕДНИК Никарагве, Данијел Ортега,  објавио је да његова земља не признаје либијско побуњеничко Национално прелазно веће (NTC) као легитимног представника либијског народа. Он је NTC окарактерисао као „инструмент интервенције НАТО снага”, пише никарагвански лист Ел 19.

      „Не можемо признати то тело. Зато што, да би једна влада, једна власт добила легитимитет, мора постојати разумевање, споразум и одлука коју доноси либијски народ и то у атмосфери мира,” изјавио је Ортега.

      „У овом тренутку то тело није ништа више од инструмента НАТО снага,” изјавио је Ортега током церемоније обележавања 32-годишњице оснивања војске у Манагви.

      Према Ортегином мишљењу, НАТО „не би требало да пева о слободи”, јер се Гадафи још бори, а регион Магреба је веома нестабилан и политичка нестабилност се може проширити на читав афрички континент. Ово би, по процени председника Никарагве, ишло на руку фундаменталистичким групама „које могу извући корист из политичких конфликата у региону”.

      „НАТО тамо сеје ветар, а пожњеће олују. Не знам да ли је прекасно да се смире воде у том региону јер су сада тамо огрезли у ратнохушкачко пијанство,” рекао је Ортега. „Ево их сада у Либији, а Сирија је следећа. Након тога, вероватно су на реду Палестинци па Иран,” прогнозирао је председник Никарагве. Међутим, он је додао да покушај напада на Иран неће бити сукоб са земљом од пет милиона становника и малом војском, као што је то случај са Либијом, већ ће се суочити са једном великом нацијом од 70 милиона становника која има модерну оружану силу.

      „НАТО бомбардује и уништава читаву једну нацију и покушава да убије легитимног лидера те нације, нашег вољеног брата Моамера Гадафија,” рекао је Ортега. „Они покушавају да на њега изврше атентат, њега који је показао велику солидарност са Никарагвом током веома тешког периода,” каже Ортега, подсећајући на период 1979-1990. „Они су кукавице, злочинци против човечности зато што убијају жене и децу. Не падају само војници тамо, не. Читаве се породице убијају само зато што су у сродству са неким, на пример, са Гадафијевим портпаролом,” оценио је Ортега.

      „Гадафи се борио за уједињење Африке и промовисао је интеграцију народа Африке у овирима Афричке уније,” изјавио је Ортега. „Либијско лидерство је било очигледно,” додао је он, подсећајући да су, захваљујући либијском лидеру, ти ујединитељски напори пренети и на друге континенте, као што је то случај са Латинском Америком и Карибима.

      Данијел Ортега је позвао западне силе да хитно прекину бомбардовање Либије и успоставе дијалог између побуњеника и легитимних либијских власти.

      Оригинал се може преузети са сајта:

      www.el19digital.com

 

Вашингтон онемогућио долазак новог либијског амбасадора у УН

Никарагва нудила азил Гадафију

      КРАЈЕМ августа, Данијел Ортега је либијском лидеру понудио азил, а нешто раније, у марту, Моамер Гадафи је овластио министра спољних послова Никарагве, Мигела Д'Ескотоа да заступа Либију пред Уједињеним нацијама.

      Ортега је појаснио да је Либија донела ову одлуку зато што су америчке власти ускратиле визу легитимном представнику Либије, Алију Трикију. Писмо о тој одлуци је послато и генералном секретару УН, Бан Ки-муну, изјавио је портпарол владе у Манагви, па је занимљиво зашто су се Уједињене нације оглушиле о овај легитимни захтев легитимних власти које су тада још увек званично биле признате.

      Проблем око представљања Либије је настао услед пребега дотадашњег либијског амбасадора при УН Мохамеда Шалгама, а САД, како тврде власти у Никарагви, нису издале визу новом представнику који је иначе бивши министар спољних послова Либије са дипломатским пасошем. Портпарол Стејт Департмент, Марк Тонер, је том приликом изјавио: „Немам никакве информације о томе да ли је виза издата или не… Мислим да смо били врло јасни да смо суспендовали све односе са либијском амбасадом у светлу догађања у Либији. Али, немам никакве додатне детаље везане за мисију при УН”, пренела је индијска агенција ПТИ његову изјаву од 30. марта.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари