Орбан: Нећу дозволити да Мађарска учествује у новом европском рату

ЖЕЛИ ДА ЊЕГОВА ЗЕМЉА УЧЕСТВУЈЕ САМО У ОДБРАМБЕНИМ ДЕЈСТВИМА НАТО

* „Средња Европа се сада суочава са истом опасношћу као пре 110 година пред Први светски рат. Нови империјални интерес жели да нас увуче у рат. Опет су ту ратни хушкачи који служе интересима империје, лажни пророци и страни агенти“

* Европа јури ка рату као воз са полуделим машиновођом и то се мора зауставити. Проратни политичари Европе, попут наркомана, желе да победе Русију, као што су два пута покушали у 20. веку, али не разумеју реалност

* „НАТО сада од држава-чланица тражи додатних 40 милијарди долара годишње. Ја нисам спреман да на то пристанем. Перспектива је рат без краја, па и новац сутра може бити премали. Ратни Молох прождире све“

__________________________________________________________________

          МAЂАРСКА има шансу да избегне учешће у новом европском рату, за који се спремају НАТО и руководство Европске уније, што није успела да 1914. године, изјавио је Виктор Орбан.

          Мађарска 4. јуна обележава Дан националног јединства. На годишњицу Тријанонског мира 1920. године, према којем је услед Првог светског рата Мађарска изгубила више од 70% својих територија, а 3 милиона етничких Мађара се нашло у другим државама.

          „Средња Европа се сада суочава са истом опасношћу као пре 110 година. Нови империјални интерес жели да нас увуче у рат. Опет су ту ратни хушкачи који служе интересима империје, лажни пророци и страни агенти... Данас морамо да преузмемо задатак да довршимо оно што је Иштван Тиса (премијер Мађарске 1913-1917) пропустио. Морамо спречити Мађарску да учествује у новом европском рату“, упозорио је Орбан.

          Према његовим речима, Мађарска ће имати такву прилику ако грађани на изборима за Европски парламент гласају за присталице мира и суверенитета.

          Орбан је раније рекао да Европа јури ка рату као воз "са полуделим машиновођом" и да се то мора зауставити.

          По његовом мишљењу, проратни политичари Европе, попут наркомана, желе да победе Русију, као што су два пута покушали у 20. веку, али не разумеју реалност.

          Орбан је открио: „НАТО сада од држава-чланица тражи додатних 40 милијарди долара годишње. Ја нисам спреман да на то пристанем. Перспектива је рат без краја, па и новац сутра може бити премали. Ратни Молох прождире све“.

          Сличну изјаву дао је и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, према коме грађани ЕУ на изборима за Европски парламент могу да притисну стоп-механизам на возу који неконтролисано јури ка трећем светском рату.

          Крајем прошлог месеца Орбан је рекао да Будимпешта преиспитује своју улогу у НАТО-у јер не жели да учествује у војној мисији алијансе у Украјини.

          Према његовим речима, Брисел проучава питање „како би НАТО могао да учествује у украјинском рату“, а Мађарска не жели да буде увучена у ту опасну авантуру, која би могла да доведе до директног сукоба са Русијом.

          Он је такође подсетио да је НАТО, по дефиницији, одбрамбени савез и да не треба да учествује у војним операцијама ван својих граница. И додао:

           „Ми се придржавамо основне идеје НАТО-а и ради се на томе да останемо део алијансе без учешћа у акцијама ван њене територије. Наши адвокати и наша војска сада раде на томе. То питање мора да реши мађарска дипломатија. Брисел за то зна и чак је смислио нови термин за Мађарску – ванстраначка“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари