Обуците нешто „цин“ и црвене гаће

 

НА ИСТОКУ ЈЕ 2012. ГОДИНА ЗМАЈА

 

КАКО ДОЧЕКАТИ НОВУ ГОДИНУ

ДА БИСТЕ ОДОБРОВОЉИЛИ ВОДЕНОГ ЗМАЈА

  • За Кинезе, објашњава пекиншки астролог Ли Сјаомин, Змај симболизује све најбоље, најснажније, најсмелије, најплеменитије. Змај има покровитељски значај и повезује духовни и Божански свет са нашим
  • Зато  није без случајно што се главни јунаци филмова о кунг фуу - у филмовима Бруса Лија и Џекија  Чена - на кинеском зову Ли Сјаолун и Чен Лун
  • Боје гардеробе треба да буду у хармонији са бојом крљушти Змаја, који ће 2012. године, упркос различитим мишљењима, бити не црне већ резеда зелене боје. У кинеској митологији Змај и црна боја се не могу комбиновати зато се он званично не назива „хеј“ („црни“), већ „цин“ („резеда зелени“)
  • Тврде зато да ће предстојећа година бити благодатна за предузетне људе у отпочињању крупних и стратешких пројеката, као и година у којој је повољно очекивати принове
  • Да бисте одобровољили биће из бајке, морате обући резеда зелено одело, ставити огрлицу од бисера и изабрати црвене гаће

        КИНЕСКО виђење Змаја уопште не одговара представама о овом митском бићу у западној хемисфери.

        За Кинезе, објашњава пекиншки астролог Ли Сјаомин, Змај симболизује све најбоље, најснажније, најсмелије, најплеменитије. Змај има покровитељски значај и повезује духовни и Божански свет са нашим. На пример, име са хијероглифом „Змај“ у Кини сматрару добрим за мушкарце. Зато  није без случајно што се главни јунаци филмова о кунг фуу - у филмовима Бруса Лија и Џекија Чена - на кинеском зову Ли Сјаолун и Чен Лун.

        Змај (лун) је стожер који се налази у низу почасних персона кинеске традиционалне културе. Он је од давнина сматран симболом сила које су пратиле и чувале Цара. Не тако давно се на крововима кућа, где су се заустављали и коначили врховни поглавари, постављао лик  Змаја. Њихов задатак је био да их чувају од злих духова.

        Обични људи су морали да користе скромније заштитнике - лавове или тигрове.  

        Древна легенда каже да је поштовано и уважено митолошко биће заслужило да се после тога нађе у немирном мору бисера - на месту где их је испустила богиња Гуан Ин и да се тако  благо вратило правом власнику.

        Предстојећа 2012. година у Кини се веже за посебна надања. Припреме за њен дочек се обављају са повећаном бригом и пажњом. Без обзира што ће по Лунарном календару Празник Пролећа, а он се у Кини слави као Нова година, наступити у ноћ са 22. на 23. јануар, места у свим ресторанима и хотелима су за тај датум већ резервисана.  

        Њихови кувари се традиционално такмиче у састављању празничног јеловника. Он ће овај пут бити један од најскупљих. Јер, ову годину Змаја треба дочекати са јастозима или другим морским раковима на столу који, како је познато, уопште нису јефтини.

        Они који не могу себи да дозволе такав луксуз, могу да поједу обичне гамборе. Кинези саветују да се гостима предложи да пробају и морски купус, салату, слаткише са ликом змаја и вино, које, по предању, то биће обожава.

        Што се тиче новогодишњег облачења, све је једноставно: боја гардеробе треба да се изабере тако да буде у хармонији са бојом крљушти Змаја, који ће 2012. године, упркос различитим мишљењима, бити не црне већ резеда зелене боје. У кинеској митологији Змај и црна боја се не могу комбиновати зато се он званично не назива „хеј“ („црни“), већ „цин“ („резеда зелени“).

        Добро ће доћи накит од бисера који се помиње у легендама.

        Верује се да они који су се родили у години Змаја треба да буду обучени у нешто црвено (гаће, чарапе, наруквица...), док је пожељна модна тенденција: прибор са ликом Змаја.

        Прогнозе које кинески астролози дају за 2012. годину - у целини су оптимистичне. Змај је заштитник снажних и одлучних, он је смео и брз, срећан и лако се покреће.

        Тврде зато да ће предстојећа година бити благодатна за предузетне људе у отпочињању крупних и стратешких пројеката, као и година у којој је повољно очекивати принове.

        Змај као биће које Бог воли, спада у размажену, плаховиту, понекада искључиву групу створења. Због тога нису искључени ни одређени конфликти и сукоби интереса.

        Упркос свему, Кинези сматрају да ће 2012. бити априори тешка јер се у свету се акумулирало много противречности, док у самој Кини предстоји предаја власти новој генерацији државних функционера.

        Неки Кинези у полушали говоре да ће овај Змај бити Водени. Уверени су - и зато што је већ заоштрена ситуација око острва у Јужном кинеском мору - да је потпуно неизвесно неће ли Змај, кад удари по води својим моћним репом, изазвати таласе од којих ће се узнемирити читав регион...  

 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари