Обама због Кине понудио ЕУ трансатлантску зону слободне трговине

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА САД КОНГРЕСУ, У ГОВОРУ О „СТАЊУ НАЦИЈЕ“

  • „Данас објављујем да почињемо преговоре о свеобухватном трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству са Европском унијом, пошто слободна и поштена трговина између САД и Европе обезбеђује добро плаћена радна места Американцима“ - рекао Барак Хусеин Обама  
  • Сада је дневна трговинска размена између ове две стране Атлантика на нивоу од 2,7 милијарди долара, а у Вашингтону рачунају да ће слободна трговина годишњи БДП САД повећати за 1,5 одсто, а у Европе за готово 0,5

        ЦЕНТРАЛНА тачка годишњег обраћања Конгресу председника САД Барака Хусеина Обаме о „стању нације“ била је најава преговора са Европском Унијом о трансатлантској зони слободне трговине.

       Ово је утолико далекосежније што је формирање такве зоне у функцији намере Запада да се супротстави трговинској и економској офанзиви Кине и земаља у развоју. 

       Барак Хусеин Обама је, додуше, истовремено говорио и о другом амбициозном трговинском пројекту: транспацифички. А поводом трансатлантског је подвукао:

       „Почећемо преговоре о свеобухватном трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству“.

       Транспацифичко партнерство је трговински пакт који претпоставља потпуно укидање царинских дажбина за робу и услуге које су првобитно потписали Чиле, Нови Зеланд, Брунеј и Сингапур. Касније су се преговорима придружили САД, Аустралија, Вијетнам, Малезија и Перу. Позив је добио и Мексико. 

       „Да бисмо створили једнаке услове на растућем азијском тржишту, имамо намеру да завршимо преговоре о транспацифичком партнерству“ - рекао је Обама, не скривајући да на тај начин подржава амерички извоз. Међутим, далеко амбициознији пројекат представља трансатлантска сарадња о којој је говорио Обама. 

       „Данас објављујем да почињемо преговоре о свеобухватном трансатлантском трговинском и инвестиционом партнерству са Европском унијом, пошто слободна и поштена трговина између САД и Европе обезбеђује добро плаћена радна места Американцима“ - рекао је председник САД.  

       То је, нема сумње, један од најозбиљнијих корака Сједињених Држава у трговинским односима са Европом. Уколико преговори са 27 земаља које улазе у састав ЕУ буду успешно завршени, онда ће циљ који је Обама раније поставио - дуплирање америчког извоза до краја 2014. године - можда и бити достигнут. Већ сада је дневна трговинска размена између ове две стране Атлантика на нивоу од 2,7 милијарди долара, објавио је Financial Times.

       Посматрачи истичу да ће на такав начин САД, исто као и Европа, бити у стању да се заштите од кинеске експанзије у светској трговини. Тренутно су кинеске позиције у светској трговини јаче него икада. На основу остварених резултата за 2012. Кина је престигла САД и постала лидер у међународној трговини. Вредност увоза и извоза САД у 2012. години износила је 3,82 билиона, а Народне Републике Кине - 3,87 билиона долара.

       Од Другог светског рата до 2012. САД су биле неприкосновени лидер у светској трговини. 

       Преговори између Вашингтона и Брислеа, међутим, неће бити нимало једноставни - упозорио је виши трговински аналитичар агенције Bloomberg Government Кен Монахан.

       Иницијатива за формирање трансатлантске трговинско-економске уније потекла је од канцелара Немачке Ангеле Меркел. Почетком пролећа 2007. године Немачка је представила пакет предлога о хармонизацији законодавстава ЕУ и САД у економској и трговинској области. Управо ради стварања услова за слободну трговину између ЕУ и Сједињених Држава. 

       Како би могло да изгледа трансатлантско партнерство?

       Порези у трговини робом били би укинути. Тренутно су, у просеку, 3 до 4 процента. И за САД и Европу релативно су ниски, али би повећани обим трговине условљен укидањем пореза могао повећати годишњи БДП САД за 1,5 одсто, а Европе за готово 0,5. На тај начин би обим извоза ЕУ и САД био повећан за 17 одсто.

       Осим тога, трансатлантско партнерство довешће до либерализације тржишта у области телекомуникација, комуналних услуга, осигурања, рекламе, компјутерског сервиса и финансија. Тржиште услуга у економијама САД и Европе износи више од 70 одсто. 

       Трансатлантско партнерство подразумева узајамно признање правила и стандарда.

       Претпоставља се да ће усаглашавање разлика у нормативним актима довести до повећања америчког извоза за 6, а европског за 2 одсто. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари