Обама устао у заштиту личних података корисника интернета

ПРЕДСЕДНИК САД ПРЕДЛОЖИО ЗАКОН КОЈИ ОГРАНИЧАВА GOOGLE, MICROSOFT

И FACEBOOK У ПРИКУПЉАЊУ ПЕРСОНАЛНИХ ПОДАТАКА КЛИЈЕНАТА

  • Барак Обама, поред осталог, предложио - посебном тачком иницијативе Конгресу - да сваки корисник услуга интернет-компанија добије право измене својих личних података - у било ком обиму, а без тражења потврде од интернет-компаније.
  • Саме компаније би биле обавезне да државним органима дају „потпуни извештај о свакој могућој форми употребе личних података својих клијената, са описом последица које би то могло имати“

        АМЕРИЧКИ председник Барак Обама, коме предстоји борба за други мандат, повукао је потез који његово окружење сматра „картом која добија“. Јавно је стао на страну корисника интернета, предложивши закон који ће ограничити право интернет-компанија да прикупљају и користе персоналне податке својих клијената.

        Обама је одреаговао на више него „врућ повод“ јер се огласио поводом скандала у чијем се епицентру нашао Google након што је обавестио кориснике својих услуга да о њима прикупља исцрпне информације - од бројева мобилних телефона до марки терминала које користе, односно - које су икада користили.

        Настала је очекивана побуна, а Обамин изборни штаб је одмах схватио да се треба „убацити“. И, одмах се појавио председнички указ са иницијативом да САД добију „јединствену политику конфиденцијалности која ће обавезивати крупне интернет-компаније“. А предложена „политика“ ће подразумевати: да сваки корисник добије право увида у личне податке корисника које прикушљају интернет-компаније. А компаније би биле обавезне да државним органима дају „потпуни извештај о свакој могућој форми употребе личних података својих клијената, са описом последица које би то могло имати“.

        Обама је иницирао - посебном тачком иницијативе Конгресу - да сваки корисник услуга интернет-компанија добије право измене својих личних података - у било ком обиму а без тражења потврде од интернет-компаније.

        Ово последње је посебно важно, тврди Обамин штаб, јер ће омогућити корисницима да сами одлучују: хоће ли - рецимо, приликом регистрације на Facebook - указивати свој број мобилног или неће. Американцима сада ни један власник ни једне социјалне мреже такву могућност не оставља.

        Амерички председник је, дакле, устао против саме могућности да Google, или било која друга интернет-компанија, о својим клијентима ЗНА СВЕ. Додуше, и ЕУ је затражила од Google - након што је компанија објавила да ће објединити своје сервисе YouTube, Gmail, Google Apps, iGoogle и друге у један систем - да „сачека са увођењем најављених новотарија“.

        Google је „молбу“ ЕУ глатко одбацио, али је Обамину иницијативу - подржао.

        - Спремни смо да учествујемо у проналажењу решења у општем интересу и са нестрпљењем чекамо заједнички рад на решењима са Белом кућом. Радује нас што се појавила законска иницијатива која ће корисницима интернета гарантовати чување личних података и информација, а обезбедити прозирност функционисања интернет-компанија - саопштила је прес-служба Google.

        Индикативно је да ни Microsoft ни Facebook нису устали против Обаминих предлога. Чак их нису ни коментарисали.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари