Обама хоће да смањи зависност САД од увоза нафте за - нових 17 одсто

Дао дозволу за бушотине на више од 75 одсто нафтних и гасних налазишта у националним водама

          АМЕРИЧКИ председник Барак Обама најавио је да би његова земља могла до 17 одсто увозне нафте заменити сопственом – чим то омогуће будуће бушотине у националном морском приобаљу.

          Саопштавајући ово у редовном годишњем извештају Конгресу, Обама је саопштио да је дао дозволу за прављење бушотина на више од 75 одсто нафтних и гасних налазишта у националним водама. То ће, како је рекао, смањити енергетску зависност САД од увоза и повећати број радних места.

          Обама је истовремено потврдио да ће америчке компаније, заједно са Мексиком, радити на разради и експлоатацији налазишта у мексичком заливу чије резерве црног злата су процењене на  172 милиона барела.

          Обама је био категоричан: «Наш први корак треба да буде – бушење у потрази за нафтом. Наш други корак мора да буде – такође бушење. Наш трећи корак – опет бушење`.

          А није пропустио ни прилику да похвали свој први председнички мандат, указавши да је недавно – први пут за протеклих 30 година – зависност САД  од увозне нафте смањена испод 50 одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари