НЕЗИРОВИЋ: Направимо бошњачки Либан у Европи

НА БОШЊАЧКОМ САБОРУ 1993. У САРАЈЕВУ У МАЊИНИ ОСТАЛИ

ПОБОРНИЦИ СТВАРАЊА У БИХ МАЛЕ МУСЛИМАНСКЕ ДРЖАВЕ

  • Професор на Одсеку за романистику Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву Мухамед Незировић, који је био и амбасадор БиХ у Шпанији: Бошњаци морају кренути у пројект стварања своје националне државе! Сабор треба да прихвати мир који би подразумевао стварање у БиХ три етнички засноване републике и каснију поделу државе
  • Видимо - нестале су Чешка и Словачка, поделиле се у две федерације, нестала је стара Југославија, дели се на националне државе. А сада се запитајмо - нагласио је Незировић - да ли национална држава има нешто лоше, сама по себи, ако буде наша муслиманска национална држава. Мислим да нема!
  • Значи ли нешто велика земља. Јер, међу арапским земљама најмања земља, Либан, има само осам хиљада квадратних километара, а била је снажнија од свих великих арапских земаља с хиљадама километара - развијао своју тезу Незировић
  • Ми први пут на овим просторима - закључио је - имамо шансу у коју смо гурнути, не нашом вољом, да створимо нашу националну државу. И нека она таква и буде, јер ми ћемо тада имати и нашу војску, која ће бити мала војска, али која ће бити изванредно добро наоружана, а таква војска тада ће свакако бити претња онима који ће је напасти

        ПРОФЕСОР на Одсеку за романистику Филозофског факултета Универзитета у Сарајеву Мухамед Незировић, који је био и амбасадор БиХ у Шпанији, изнео је током расправе на Бошњачком сабору 27. и 28. септембра 1993. године у сарајевском хотелу „Holiday Inn“ недвосмислен став да Бошњаци морају кренути у пројект стварања своје националне државе!

        С тим у вези, сматрао је да Сабор треба прихватити мир који би подразумевао стварање три етнички засноване републике и каснију поделу државе.

        - Слушајући коментаре с последње Женевске конференције, да ће се дозволити појединим чланицама босанске Уније да се кроз две године одвоје од Уније, дигла ми се перда пред очима. А дигла ми се тако јер сам схватио да је БиХ на концу оне историјске еволуције, која је започела Француском револуцијом, у 18. столећу, и да се она тек завршава. А та еволуција почела је стварањем националних држава.

        Свуда су створене националне државе, створена је Немачка у крви, створена је Италија у крви, створене су балканске државе, националне, мале државе, у крви, али ипак створене и еволуција се завршава, у Европи ће се створити свуда националне државе. То је иреверзибилан процес који ми не можемо зауставити - казао је Незировић, како га је цитирао сарајевски магазин „Дани“ у транскриптима објављеним 2008. године, а који су у широј јавности прошли мање-више незапажено.

        Тај процес, како је објашњавао покојни Незировић, покушао се зауставити после Првог светског рата силама победницама, када су мислили да ће од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца створити посебну земљу која ће постати Србија. Но, слаба Србија то није успела, јер су остали овде други народи да живе. Успорено је, додао је он, комунизам као покрет покушао изгладити разлике и створити поједине земље.

        - И падом Берлинског зида завршава се ова еволуција стварања националних држава у Европи, хтели ми или не хтели. Сада се, после овога, тежиште преноси на Русију и тамо ће се створити националне државе ван европског процеса, тако да се завршава задњи део Версаја. Ми видимо - нестале су Чешка и Словачка, поделиле се у две федерације, нестала је стара Југославија, дели се на националне државе. А сада се запитајмо да ли национална држава има нешто лоше, сама по себи, ако буде наша муслиманска национална држава. Мислим да нема, јер ми овде, Муслимани - сад први пут изван мог обичаја не кажем Бошњаци - ми смо овде муслимани уствари целог југоисточног европског простора. Међу нама се налазе и Палоши, Хилоши, Хаџиегрићи и Уџварлићи, међу нама се налазе и Далматинци, и Хрвати, и Србијанци, ми смо сублимирани у босанском народу, сада стерани на један мали простор, али први пут наш простор. То ће бити наш простор - уверен је био Незировић у исправност свог суда.

        Питао се - значи ли нешто велика земља. Јер, међу арапским земљама најмања земља, Либан, има само осам хиљада квадратних километара, а била је снажнија од свих великих арапских земаља с хиљадама километара.

        - Двадесет и два одсто обрадивог земљишта! Па, Швајцарска нема толико обрадивог земљишта, а то јој не смета. Та национална држава има више муслимана него Албанија, која је једина муслиманска земља у Европи, са 75 посто становништва. А нама наша Часна Књига неће дозволити да гонимо друге. Нека живе и ти други с нама, јер ми смо научили да живимо и да друге не прогонимо. Турска није била наша земља. Ми први пут на овим просторима имамо шансу у коју смо гурнути, не нашом вољом, да створимо нашу националну државу. И нека она таква и буде, јер ми ћемо тада имати и нашу војску, која ће бити мала војска, али која ће бити изванредно добро наоружана, а таква војска тада ће свакако бити претња онима који ће је напасти - закључио је Незировић.

        Одговарајући на сличне ставове, професор националне историје и режисер Бакир Тановић упозорио је саборнике да без размишљања треба одбити Уставни споразум Уније о подели Босне „да не бисмо доживели судбину Гранаде“.

        - Њиме се дерогира суверенитет и целовитост наше земље, он је дубоко неправедан - казао је Тановић.

        - Питајмо се имамо ли снаге сада, кад нас је остало 800.000 у нашој Босни, да се боримо са 16 милиона људи који су наши непријатељи заклети. Мислим да је нама предах неопходан. Ја мислим да ће се питати неки - могу ли да остану у Босни, овде, после тога кад ова Босна, која ће нам остати, процвета. Не заборавите, немојмо да изгубимо све. Арафат је сада, тек после толико и толико година, добио само мало Јерихона и Газу. Ја сам јуче у улици Краља Томислава видео Бројгелову сцену из средњег века. Поред једног контејнера јео је и пас и човек у истом положају, зато размислимо кад кажемо „за“ и „против“, и код тих наших душмана ће радикалне снаге да спадну, онога тренутка кад престане рат. Зашто се једном не кладимо у мир? Ја гласам за мир - тврдио је Незировић.

        (Извор:  Независне новине)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари