Пао Берлускони, Монти води техничку владу

Лидер водеће италијанске опозиционе партије Пјерлуиђи Берсани пад Белусконија назвао „даном ослобођења“

  • Доњи  дом италијанског парламента током дана је изгласао закон којим су потврђене антикризне мере које је Рим дговорио са ЕУ. Од укупно 630 посланика, 380 је било `за`, само 26 против, док су се двојица уздржала од гласања
  • Монти (68) је познати економиста, био је шеф Антимонополског комитета ЕУ, а подржава га и шеф државе Ђорђо Наполитано који га је раније именовао за доживотног сенатора

          ИТАЛИЈА  се опростила са `ером Силвија Берлусконија`. Он је 12. новембра тачно у 21 сат ушао у председнички дворац Квиринале као премијер, а само 40 минута касније из њега је изашао као бивши председник италијанске владе. Његову оставку је шеф државе Ђорђо Наполитано, као што се и очекивало, прихватио без колебања.

          Владајућа италијанска партија Народ слободе објавила је само који минут касније – на Берлусконијев предлог - да ће подржати формирање техничке владе на челу са Марија Монтија (68). Овај познати економиста био је шеф Антимонополског комитета ЕУ, а подржава га и Наполитано који га је именовао за доживотног сенатора.

Марио Монти

          Монти има подршку и већине италијанских опозиционих партија.

          Доњи  дом италијанског парламента током дана је изгласао закон којим су потврђене антикризне мере које је Рим дговорио са ЕУ. Од укупно 630 посланика, 380 је било `за`, само 26 против, док су се двојица уздржала од гласања.

          Усвајањем овог закона, стекли су се услови да Берлускони поднесе обећану оставку.

Док је још трајало последње заседање владе под Берлусконијевим руководством, стотине људи су се окупиле испред седишта владе да би својим очима виделе како он одлази у председнички дворац да преда оставку шефу државе. Неки од окупљених носили су транспаренте на којима је писало «Збогом, Силвио».

Силвио Берлускони

Неки су од радости играли и певали и пред палатом Киђи (седиштем владе) и пред Квириналом, док су младићи у десетинама аутомобила задовољно трубили по централним римским улицама.

          Пјерлуиђи Берсани, лидер водеће опозиционе партије – Демократске партије Италије – Берлусконијев пад је назвао «даном ослобођења».

Међу мерама из новог закона су и: повећање акциза на бензин и дизел и подизање старосне границе за одлазак у пензију и за мушкарце и за жене на 67 година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари