Народ Венецуеле тражи од тужиоца да гони све који призивају страну војну интервенцију

„НЕ СМЕМО ПОСУСТАТИ, МОРАМО БИТИ СПРЕМНИ ДА СЕ СУПРОТСТАВИМО ИМПЕРИЈАЛИЗМУ НА СВАКОМ ТЕРЕНУ”

  • У захтеву Државном тужилаштву се, поред осталог, указује да „се поступци посланика и посланица Округлог стола демократског јединства пред регионалним и страним владама, а посебно пред америчким председником Доналдом Трампом, могу сматрати злочинима издаје отаџбине, јер угрожавају њену независност”

        НАРОД који се овог понедељка окупио у Каракасу са намером да одбрани право на самоопредељење и суверенитет, предао је Државном тужилаштву документ којим тражи да се отвори истрага која би утврдила одговорност и санкционисале особе које су учествовале у издаји отаџбине, тражећи страну интервенцију и стварајући завере на националном и интернационалном нивоу, са циљем да политички, економски и социјално дестабилизују земљу.

        У документу, који је прочитала министарка за културу Алехандрина Рејес, позива се на истрагу против оних који су подстицали на акције које штете држави на дипломатском, финансијском и економском нивоу, под оптужбом за злочине издаје.

        „Међународна заједница и сви народи света сведоци су ноторне чињенице о сталним позивима политичких лидера деснице, њиховим путовањима у иностранство и изјавама датим страним медијима, у којима траже од иностраних влада да се мешају у наша унутрашња питања, чиме се крши наш суверенитет”, наведено је у тексту.

        Поред тога у документу је назначено да „се поступци посланика и посланица Округлог стола демократског јединства (шп.скр. MUD) пред регионалним и страним владама, а посебно пред америчким председником Доналдом Трампом, могу сматрати злочинима издаје отаџбине, јер угрожавају њену независност”.

        Народ Венецуеле захтева поштовање свог неотуђивог права као нације, међу којима је и одбрана домовине у случају агресије од стране спољних фактора.

        Ђаконд Дијас, друштвени лидер парохије Карикуао, изнела је потребу да се санкционишу они „који користе државне ресурсе за напад на национални суверенитет”. Осудила је то што представници опозиције јачају и подржавају примену међународних санкција против земље, са намером да зауставе напредак Боливарске револуције.

        Члан Комунистичке партије Венецуеле (шп.скр. PCV) Пабло Медина затражио је од становништва, у своје име, да наставе са борбом.

        „Немојмо посустати, морамо бити спремни за тренутак када ћемо се супротставити империјализму на било ком терену”, навео је.

        Венецуела је постала мета несагледивих напада националне и међународне деснице од момента поновног успостављања Боливарске револуције 1999, која је пореметила империјалистичке интересе.

        Отад домаћа и страна десница делују на различитим фронтовима, потпомогнуте од стране Сједињених Држава.

        Влада САД-а, на челу са Доналдом Трампом, повећала је агресију на Венецуелу, након што је потписано наређење о нападима на привреду, односно економски и финансијски систем ове јужноамеричке земље, при том рачунајући на подршку лидера деснице. Али, нису се тиме задовољили, опозиционари попут Хулија Борхеса и Фредија Геваре посетили су различите земље како би покушали оспорити уставни поредак у Венецуели и како би спровели одређене акције против боливарског народа.

У Венецуели одате почасти Салвадору Аљендеу

        ШИРОМ Венцуеле је обележена 44-годишњица од државног удара у Чилеу.

        Државни удар у Чилеу 1973, подстакнут од стране америчке владе, свргнуо је са власти Салвадора Аљендеа и завео војну диктатуру под вођством генерала Аугуста Пиночеа која је трајала 17,5 година.

        На манифестацији у Каракасу, њени учесници су истицали да су визија и социјални програм свргнутог чилеанског лидера, одговарали интересима и потребама његовог народа а не империјалистичким чиниоцима.

        „Био је борац, социјалиста који је желео да одговори на потребе људи. То је била лекција за нас, оставио је богато наслеђе свим народима света који се данас подижу против империјалистичке доминације, овде чврсто следимо његов пример, његове слободарске идеје које су још увек важеће”, рекао је Херардо Кареро који је запослен у прехрамбеном сектору.

        Венецуеланска новинска агенција (AVN)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари