Мужеви убили 169, очеви 49, синови – 19...

За првих девет месеци 2011. у Пакистану убијено 675 жена и девојака које су `осрамотиле породицу`

  • Око 450 убијених жена оптужене су због "недозвољених сексуалних односа", а 129 је страдало због тога што су се удале без дозволе породице. Неке од жртава су пре убиства биле силоване

         ИСЛАМАБАД, (ФоНет) - У првих девет месеци ове године, у Пакистану је убијено најмање 675 жена и девојака због тога што су осрамотиле породицу, саопштиле су водеће пакистанске групе за заштиту људских права.

         Иако је у последње време видљив напредак у заштити права жена, активисти кажу да влада мора да уради неупоредиво више у случајевима убистава, које полиција и правосуђе најчешће карактеришу као решавање приватних, породичних проблема.

         "Од јануара до септембра укупно 675 жена и девојака убијено је због одбране части", рекао је за АФП високи званичник Пакистанске комисије за људска права.

         Према његовим речима, 71 жртва била је млађа од 18 година.

         Подаци за читаву годину биће објављени у фебруару наредне године, а сасвим је сигурно да ће они бити поразнији него у 2010, када је због одбране части убијена 791 жена.

         Око 450 убијених жена оптужене су због "недозвољених сексуалних односа", а 129 је страдало због тога што су се удале без дозволе породице. Неке од жртава су пре убиства биле силоване.

         Најмање 19 жена убили су њихови синови, 49 су убили очеви, а 169 мужеви.

         "У многим деловима Пакистана не функционише држава, па ни правосуђе, а власт је потпуно у рукама локалних већа стараца", рекао је директор пакистанског Хјуман рајс воча Али Дајан Хасан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари