Мубарак одбио да изнесе „завршну реч“

ДРЖАВНИ ТУЖИЛАЦ ЗАТРАЖИО СМРТНЕ КАЗНЕ ЗА БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИКА ЕГИПТА, ЊЕГОВЕ СИНОВЕ И СЕДАМ ОФИЦИРА ПОЛИЦИЈЕ

Преношење Мубарака из хеликоптера у кола хитне помоћи ради превожења на судску сесију у Полицијској академији

  • На питање судије - „имате ли било какве примедбе, имате ли шта да оспорите у досадашњем постуку, имате ли, коначно, неки коментар? - Мубарак кратко узвратио: „Немам, господине судија. Ограничићу се оним што каже мој адвокат“
  • Бивши египатски лидер ипак се преко адвоката Фарида аб-Диба обратио и суд уи народу. Јер, бранилац је прочитао Мубаракову посланицу-опоруку у форми четири тешко преводива стиха: „Отаџбино моја, ти која си устала против мене, ти моћна; народе моја, ти који си био шкрт према мени, знајте да сам према вама био - штедар“

            БИВШИ  председник Египта Хосни Мубарак, којем се суди за давање наредбе полицији да пуца на учеснике побуне у Каиру која је довела до његовог свргавања и корупцију, одбио је да искористи право на завршну реч на крају суђења.

            Процес Мубараку, његовим синовима, бившем министру полиције и шеторици високих официра у структури египатског министарства унутрашњих послова траје већ месецима у згради египатске Полицијске академије. А судија у поступку, Ахмед Рифаат, откривши да се том противио државни тужилац, обратио се Мубараку речима: „Судим већ 20 година и за мене су у судници сви једнаки. Имате ли било какве примедбе, имате ли шта да оспорите у досадашњем постуку, имате ли, коначно, неки коментар“.           

            На све ово, Мубарак је кратко узвратио: „Немам, господине судија. Ограничићу се оним што каже мој адвокат“.

            Бивши египатски лидер ипак се преко адвоката Фарида аб-Диба обратио и суду и народу. Јер, бранилац је прочитао Мубаракову посланицу-опоруку у форми четири тешко преводива стиха: „Отаџбино моја, ти која си устала против мене, ти моћна; народе моја, ти који си био шкрт према мени, знајте да сам према вама био - штедар“.

            Тужилац је, иначе, затражио да Мубарак буде премештен из Међународног медицинског центра у Каиру, којем се свих протеклих месеци налази (од августа 2011.), у болницу затвора „Тора“.

            Суд је овај захтев одбацио и одлучио да Мубарак остане на истом месту све до изрицања пресуде.

            У египатским медијима појавила су се нагађања да би пресуда Мубараку могла да буде изречена најраније 1, марта, а можда и 1. априла.

            Тужилаштво тражи смртну казну и за Мубараака и све остале.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари