„Мотоциклисти“ кључни у лову на иранске атомске физичаре

ЗВАНИЧНИ ТЕХЕРАН ПОНОВО ОПТУЖИО ИЗРАЕЛ

Место злочина

  • У Техерану магнетна бомба, која му је била подметнута у аутомобил, убила једног од водећих атомских научника и професора универзитета Мустафу Ахмадија Росхана
  • Иранска Организација за атомску енергију саопштила је да је Росхан био један од руководилаца централне фабрике те земље за обогаћивање урана у граду Натанзу. Истовремено је нагласила: да атентат на Росхана „неће нимало утицати на реализацију националног атомског програма“

        ЛОВ на иранске атомске стручњаке - иза којег стоје, нема сумње Мосад, CIA и MI6 - добио је нову трагичну епизоду. У Техерану је бомба, која му је била подметнута у аутомобил, убила једног од водећих атомских научника и професора универзитета Мустафу Ахмадија Росхана.

        У експлозији је повређено још двоје људи.

        „Један мотоциклиста подметнуо је бомбу у аутомобил „пежо 405”, која је убрзо после тога експлодирала”, рекао је заменик гувернера провинције Техеран, а пренела иранска новинска агенција Ирна.

        Полузванична иранска новинска агенција Фарс јавила је да још није утврђено да ли је Ахмади сарађивао у оквиру иранског нуклеарног програма и на ком одсеку на факултету је предавао.

        Иранска Организација за атомску енергију саопштила је да је Росхан био један од руководилаца централне фабрике те земље за обогаћивање урана у граду Натанзу. Истовремено је нагласила: да атентат на Росхана „неће нимало утицати на реализацију националног атомског програма“.

        Росхан је имао 32 године и тврди се да је био заменик директора за економска питања у Натанзу.

        Иранске специјалне службе за подметање „магнетне бомбе која је убила Росхана“ оптужиле су Израел и Мосад.

        Пре Росхана већ су била убијена два иранска атомска научника. Јануара 2010. испред своје куће је убијен професор Техеранског универзитета Масуд Али Мохамади. Тако што је - док је он отварао врата приватног аутомобила - експлодирао бицикл који је „случајно“ био остављен у непосредној близини.

        У новембру 2010. подметнута бомба у Техерану је погинуо атомски физилчар Маџид Шахриани. Његов колега Ферејдун Даваниабаси и супруге обојице - били су тешко рањени. Што је нарочито индикативно: у аутомобил у који су управо улазили - бомбу је убацио мотоциклиста који је „био у пролазу“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари