Монти најавио повлачење, Берлускони се враћа 2013.

АНКЕТЕ ПОКАЗУЈУ ДА ГА ПОДРЖАВА ГОТОВО ТРЕЋИНА БИРАЧА

  • Италијански премијер Марио Монти не жели да се поново кандидује за место премијера кад му 2013. истекне мандат
  • Лидер Берлусконијеве партије Анђелино Алфано је рекао да покрет који подржава бившег премијера расте и да постоји "огромна подршка за поновну Берлусконијеву кандидатуру"

         БИВШИ италијански премијер Силвио Берлускони жели да поново буде на тој функцији и припрема кандидатуру за изборе наредне године.

         Ово све упорније тврди италијанска штампа, делимично је већ потврдио челник Берлусконијеве партије Народ слободе (Popolo della Liberta, ПДЛ).

         Извештава се да је Берлускони своју одлуку засновао на истраживањима јавног мњења, по чијим резултатима његова партија може да освоји до 30 одсто гласова с њим на челу, уместо са тренутним партијским лидером Анђелином Алфаном.

         "Одлука је донета: Берлускони ће се још једном кандидовати за функцију премијера", наводи агенција АФП, преносећи изјаве извора, након што је актуелни председник италијанске владе Марио Монти поновио да ће се повући 2013. године.

         Замољен да прокоментарише писање штампе, Алфано је рекао да покрет који подржава бившег премијера расте и да постоји "огромна подршка за поновну Берлусконијеву кандидатуру".

         "Многи траже од њега да то учини, а ја сам један од њих... Мислим да ће на крају одлучити да се врати", додао је лидер ПДЛ.

         Према писању штампе, ПДЛ без Берлусконија би освојио тек 10 одсто, а око 18 одсто уколико би Алфано одлучио да се кандидује за премијера, а Берлускони га подржи као челник партије.

         Ако се, међутим, Берлускони кандидује за премијера уз Алфана и тим младих политичара, могао би добити до 30 одсто, наводи се у извештајима које преноси АФП. Избори треба да се одрже априла 2013. године, када ће Берлускони имати 76 година.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари