ММФ признао да Трамп јача америчку економију, али тврди да то може бити и опасно

БРИНУ ГА ТРАМПОВ ПРОТЕКЦИОНИЗАМ, МОГУЋИ УДАР ИНФЛАЦИЈЕ И ЈАЧАЊЕ ДОЛАРА

  • Указао да је америчка привреда 2изнад пуног запослења“ по стопи незапослености (3,8 одсто) и да се приближава „нивоима који нису виђени од краја шездесетих година“
  • Фонд је узнемирен растом дуга САД, чиме ће дефицит за више од 4,5 одсто надмашити укупан бруто-домаћи производ (БДП), и бити удвостручен за три године

          РАСТ америчке економије ће се убрзати, подстакнути фискалним подстицајима владе, али се ваља чувати од "изненадног" инфлационог ризика и утицаја потенцијалних протекционистичких мера, упозорио је у четвртак ММФ.

          У годишњем прегледу највеће економије света, Међународни монетарни фонд потврђује пројекцију раста од 2,9 одсто у овој години и 2,7 одсто 2019. године, што ће бити "најдужи период раста" у историји из Сједињених Држава.

          Међутим, упозорио је ММФ, већи је и ризик од изненадне инфлације" и потенцијално негативног утицаја новоуведених тарифа на увозни челик и алуминијум.

          На доброј страни је што се очекује да ће већина економије света имати краткорочне користи од позитивног утицаја привредних кретања у САД, каже ММФ, наглашавајући спектакуларне перформансе тржишта рада.

          Изгледа да је америчка привреда "изнад пуног запослења" по стопи незапослености (3,8 одсто), приближавајући се "нивоима који нису виђени од краја шездесетих година", каже Фонд у свом извештају.

          Али ММФ наглашава да значајан фискални подстицај, кроз смањење пореза и повећање потрошње, долази у пуном циклусу раста и стога ће "повећати ризике за Сједињене Државе и глобалну економију".

          Фонд је још једном узнемирен растом дуга САД, чиме ће дефицит за више од 4,5 одсто надмашити укупан бруто-домаћи производ (БДП), и што је дуг удвостручен за три године.

          Иако је администрација Трампа отишла у рат против америчког трговинског дефицита, ММФ признаје да су "нежељени секундарни ефекти слободне трговине све већи проблем".

          ММФ такође страхује да садашња економска политика Сједињених Држава има "значајне реперкусије на компаније, домаћинства и задуженост страних земаља", посебно оних које су у великој мери задужене у доларима.

          "То би могло довести до преокрета токова капитала", ојачавајући амерички долар, што забрињава ММФ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари