ММФ прикривао светску економску кризу

ДЕМАРШ ШЕФА ЕВРОПСКОГ ОДЕЉЕЊА ММФ ПИТЕРА ДОЈЛА

  • Након двадесетогодишњег рада, срамота ме је да на било који начин будем повезан са Фондом - написао је огорчени Дојл у поруци упућеној члановима Извршног савета Међународног монетарног фонда

        ЕКОНОМИСТА Међународног монетарног фонда Питер Дојл напустио је ову организацију уз скандал.

        У опроштајном писму он је оптужио Фонд за скривање информације о светској економској кризи и „европској“ политици.

        „Након двадесетогодишњег рада, срамота ме је да на било који начин будем повезан са Фондом“ - написао је огорчени Дојл у поруци упућеној члановима Извршног савета Међународног монетарног фонда. Револт Дојла изазвала је политика коју Фонд води већ неколико година.

        Главни пропуст Међународног монетарног фонда, сматра Дојл, јесте то што је Фонд имао неопходне информације и прогнозе а није упозорио светску јавност да долази светска економска криза.

        Чак и да нико пре 2008. није био спреман да озбиљно схвати најаву кризе, Фонд је био дужан да на њу упозори.

        Упозорење је изостало делимично због притиска руководства Фонда на сараднике, уверен је Дојл. Због тог притиска материјали ММФ нису одражавали ставове професионалних економиста, већ мишљење директора и руководилаца Фонда.

        Друга суштинска Дојлова замерка руководству Фонда тиче се политике ММФ „на европском правцу“. Фонд на том правцу - због пристрасности - једноставно није могао да прати догађаје, чак није покушавао ни да преузме иницијативу у своје руке, сматра Дојл.

        „Током последње две године ММФ је био споредни играч у очајном покушају спасавања евра“ - каже се у писму.

        „Последице су патње (уз ризик најгорег) многих, укључујући Грчку“.

        Овај економиста сматра да се разлог крије у посебном односу према „европским стандардима“. Према његовом мишљењу, руководство Фонда се много мекше односило према проблемима економије ЕУ, него према кризи у азијским државама и проблемима тржишта у развоју. Због тога су често затварали очи пред европским проблемима са којима се требало борити. Пошто се ради о међународној организацији, ММФ је требало да једнако уважава интересе свих својих чланова, истиче Дојл.

        ММФ су више пута критиковали због штићења Европе. Неки економисти сматрају да је грчки дуг био реструктуриран у ранијој фази, Европа је могла да избегне огромну дужничку кризу. Међутим, то се није десило зато што се организација суочила са снажном опозицијом у европским финансијским круговима.

        Именовање Францускиње Кристин Лагард за директора ММФ доживљено је у експертским круговима као „проевропска димензија“ ММФ.

        Од формирања две најважније светске финансијске институције – Међународног монетарног фонда и Светске Банке (Међународне банке за обнову и развој) – постојала је прећутна традиција. На челу ММФ увек је био представник Западне Европе, а највише место у Светској банци увек је припадало Американцима.

        Прес служба ММФ уздржано је одреаговала на осуду њеновог бившег економисте.

        „Многе примедбе господина Дојла добро су документоване у јавним извештајима“, изјавио је за The Wall Street Journal прес секретар ове организације Бил Мареј. Док је неименовани извор у руководству Фонда рекао овом листу да је Дојл ове године имао велике промене у каријери. Он је био пребачен са дужности шефа европског одељења на положај саветника у ММФ.

        Дојлов демарш, међутим, много више брине врхушку Фонда него што је спремна да призна.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари