Мишел на Брду код Крања: Европска унија у новембру представља свој Стратешки компас

ЕУ КИНУ СМАТРА СИСТЕМСКИМ СУПАРНИКОМ – САРАЂИВАЋЕ СА САД И „УНУТАР НАТО“

* „Како би постала ефикаснија и убедљивија на међународној сцени, ЕУ мора да повећа способност аутономног деловања

_________________________________________________________________

       ЕВРОПСКА унија остаје поборник мултилатерализма и заштитник међународног поретка заснованог на правилима, отворена према свету, против протекционизма и предана сарадњи са савезницима и истомишљеницима посебно са САД и унутар НАТО, закључено је на неформалном састанку Европског савета на Брду код Крања.

       У усменим закључцима које је формулисао након синиоћњег састанка, председник Европског савета Шарл Мишел истиче да је главно богатство ЕУ њено јединство.

       "Како би постала ефикаснија и убједљивија на међународној сцени, ЕУ мора да повећа способност аутономног деловања", наводи се.

       Такође, додаје се, Унија ће следити властите интересе, посебно у односу на Кину коју сматра конкурентом, партнером и системским супарником.

       У закључцима се наводи и да ће високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борел у новембру поднијети први нацрт Стратешког компаса који ће бити поново разматран у децембру, а одобрен у марту 2022. на редовном Европском савету за одбрану, а у међувремену ће се напредовати на различитим постојећим колосецима у подручју одбране и безбедности.

       ЕУ ће радити и на новој политичкој декларацији с НАТО пре самита НАТО у јуну 2022. године и смањиће зависност и постићи отпорност у областима као што су енергија, дигитална технологија, сајбер безбедност и друге о чему ће се редовно расправљати на Европском савету, додаје се у закључцима.

       На неформалном састанку лидера ЕУ поред Шарла Мишела учествовали су и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и високи представник Жозеп Борел.

       На Брду код Крања данас ће бити одржан самит ЕУ-Западни Балкан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари