Меркел од Пекинга тражи помоћ за спасавање евра

НЕМАЧКА КАНЦЕЛАРКА У ДВОДНЕВНОЈ ПОСЕТИ КИНИ

- РАЗГОВОРИ СА ЂИНТАОМ И ЂИАБАОМ

  • Централна тема разговора Меркелове и кинеског државног руководства биће светска економска криза, посебно дужничка криза у Европи, саопштило је кинеско министарство спољних послова

        БЕРЛИН, (ФоНет) - Прво овогодишње ваневропско путовање немачку канцеларку Ангелу Меркел је одвело у Кину, од које, како преносе Дојче веле, Меркел очекује подршку за решавање кризе евра.

        Током дводневне посете Кини, Меркел ће се састати са премиером Веном Ђиабаом и председником државе и шефом Комунистичке партије Кине Хуом Ђинтаом.

        Немачка канцеларка ће у Пекингу одржати и предавање на Академији за друштвене науке, а у петак ће отпутовати на југ земље, у град Гуангџоу.

        Централне тема разговора Меркелове и кинеског државног руководства биће светска економска криза, посебно дужничка криза у Европи, саопштило је кинеско министарство спољних послова.

        Преостале теме су још ситуација у Северној Кореји, после смрти диктатора Ким Џонг Ила, као и спор око иранског нуклеарног програма, наводи агенција ДПА.

        Посебно по питању кризе евра Европска унија се нада помоћи из Кине.

        Кина има довољно новца за куповину европских државних обвезница, њене девизне резерве су највеће на свету, али поставља се питање да ли Кина жели да тим новцем помогне сузбијање европске монетарне кризе, наводи Дојче веле.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари