МЕЈЕР: Став САД је да Србија МОРА да уђе у ЕУ и НАТО

БИВШИ ШЕФ ЦИА ЗА БАЛКАН ПОНОВО СЕ ИЗЈАСНИО ЗА ПОДЕЛУ КОСОВА

  • Србија може да побољша своје позиције, али за то би морала би да се понаша независније и да буде мање послушна Вашингтону или Бриселу него претходна влада

        ПОДЕЛА Косова била би једино фер решење, изјавио је за НИН бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен Мејер.

        При том је упозорио да је Вашингтон далеко од такве позиције и објаснио зашто, рекавши: да ће се америчка администрација „држати политике независности Косова и става да Србија мора да уђе у ЕУ и НАТО“.

        Оценио је да се основна позиција Вашингтона у односу на Србију „није променила у последњих 15 година” и додао:

        - Американци неће снажно притискати Београд у скорије време, односно док Београд не појасни своју позицију. Прво је питање зато, не шта ће бити америчка политика, већ каква ће бити политика Београда - нагласио је Мејер који је и професор Универзитета националне одбране САД.

        Он сматра да Србија има шансу да „промени динамику односа са Вашингтоном“, односно - да бар донекле побољша своје позиције.

        - Али, нагласио је, да би то учинила, морала би да се понаша независније и да буде мање послушна Вашингтону или Бриселу него претходна влада.

        Мејер, међутим, процењује да однос нове власти у Београду према Косову неће бити знатно другачији од претходне.

        - Нова влада мора строго да пази на унутрашњу политичку осетљивост, на било какав нагао корак у правцу прихватања независности Косова. У исто време, Београд неће желети да увреди Вашингтон ни Брисел и зато ће веома пазити да не пружи никакву подршку неком националистичкијем ставу. Косово је постало у основи замрзнути конфликт и не очекујем да се то у скорије време промени. Већ десет година говорим да је подела једино фер решење - закључио је Мејер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари