Макрон: Желим да западни Балкан усидримо у ЕУ, али питајте Србе да ли су им „поглавља“ ишта донела

ПОНОВО ЗАТРАЖИО ПРЕТХОДНО РЕФОРМИСАЊЕ САМЕ ЕУ И ВИШЕ ОДЛУЧИВАЊА КВАЛИФИКОВАНОМ ВЕЋИНОМ

* „Пре било ког следећег отварања преговора, експлицитно кажем да желим да дође до реформе наше процедура преговарања“

_________________________________________________________________________

        ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон поновио је данас да се експлицитно противи отварању приступних преговора са било којом земљом кандидатом, пре него што дође до реформе преговарачког процеса, а сматра да је садашња процедура преговора бирократска, конфузна, нејасна.

        „Ево, питајте Србе да ли се њихов живот променио отварањем нових поглавља? Не бих рекао", изјавио је Макрон по завршетку самита НАТО у Лондону.

        Он је поручио да Француска није била једина чланица ЕУ која се противила отварању приступних преговора са Скопљем и Тираном и нагласио да је спреман да поново прихвати "улогу негативца".

        "Пре било ког следећег отварања преговора, експлицитно кажем да желим да дође до реформе наше процедура преговарања", каже Макрон.

        Он је оценио да Европа није спремна и да услови ниси испуњени за почетак приступних преговора са новим кандидатима.

        Он се заложио за редефинасње процедуре преговарања о чланству у ЕУ на начин како би процес постао "више стратешки".

        Макрон је поновио свој захтев за реформом која би процес приступња ЕУ учинила реверзибилним и омогућила диференцијацију.

        ”Крајњи циљ свега тога је да чврсто усидримо Западни Балкан на европску страну. Знамо да је то геополитички изазов, избећи интервенције других земаља, избећи дестабилизације које су ризик и за те земље и за Европу. То је усидравање које за неке можда значи приступање ЕУ, али треба бити јасан -то значи и фазу стратешког партнерства и јачег инвестирања”, објашњава Макрон.

        Истовремнео, француски председник је позвао ЕУ да мисли и о сопственој реформи.

        "Противим се сваком проширењу ЕУ које није праћено дубоком реформом функционисања ЕУ", поручио је Макрон.

        Оценио је да ЕУ са тренутним бројем чланица тешко или никако функционише и да би, пре уласка нових земља, оперативност Уније у смислу доношења одлука и броја комесара требало поставити на нове основе.

        ”Они који подржавају проширење морају да прихвате више одлучивања квалификованом већином и да свака земља неће имати свог комесара", закључио је Макрон.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари