Макеј: Борел брка Белорусију и Украјину, а пресуђује о белоруским изборима

ПОРУЧИО ЕУ ДА И НЕ ПОКУШАВА ДА СЕ СТАВЉА ИЗНАД БЕЛОРУСКОГ НАРОДА

       МОЖДА председнички избори у Белорусији по неким канонима нису били савршени, али је већина становништва одредила свог победника и тешко је то довести у питање - изјавио је министар спољних послова те земље Владимир Макеј.

       Тако је прокоментарисао изјаву високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Борела да Европска унија не признаје Александра Лукашенка за легитимног председника Белорусије.

       Макеј је нагласио: „Желео бих да разумем на основу чега се представници ЕУ стављају у исту раван са белоруским народом и сматрају да имају право да самостално пресуђују о прихватљивости изборних резултата у Белорусији. За мене ове вредности дефинитивно нису еквивалентне. И у принципу, до чега ће свет доћи ако сваки спољни играч почне да директно оспорава резултате изборног процеса у другим земљама?“

       Макеј је такође истакао да Борелово омањивање – када је у говору пред Европским парламентом  помешао Белорусију и Украјину - показује колико површно тај званичник ЕУ влада „белоруским досијеом“.

       Другим речима: да је ЕУ потпуно неспремна да објективно разуме процесе.

      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари