Мађарска на удару Европске комисије због своје верзије закона о страним агентима

ФОРМИРАЛА И ТЕЛО КОЈЕ ИСТРАЖУЈЕ ПОЛИТИЧКЕ АКТИВНОСТИ ФИНАНСИРАНЕ ИЛИ УСМЕРАВАНЕ ИЗВАНА

* Савет Европе позвао мађарске власти да одустану од закона, јер би могао да буде употребљен против политичке опозиције. ЕК започела процес осуде Мађарске“ чија влада тврди да је циљ закона да „заштити вољу бирача од непримереног мешања страних снага“

__________________________________________________________

          ЕВРОПСКА комисија (ЕК) започела је процес формалне осуде Мађарске због доношења закона који уводи санкције организацијама које добијају средства из  иностранства.

          „Поступак осуде“ је покренула након што је утврдила да је мађарски закон „прекршио неколико основних права садржаних у законима ЕУ, укључујући права на приватност и слободу изражавања и удруживања“.

          У Будимпешти је крајем прошле године изгласан „Закон о заштити суверенитета" којим је створено тело које ће истраживати „политичке активности које се финансирају или спроводе у име страних интереса“.

          Према том закону, појединци који користе страна средства за мешање у мађарске изборе могу се суочити и са затворском казном.

          Мађарска влада тврди да је циљ закона да „заштити вољу бирача од непримереног мешања страних снага“.

          Организације за слободу медија и људска права упоређују тај закон са руским законом о страним агентима.

           Савет Европе позвао је мађарске власти да одустану од закона, јер би могао да буде употребљен против политичке опозиције.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари