Мађар Ласло Трoчањи ЕУ-комесар уместо Аустријанца Јоханеса Хана –

БИО ЈЕ МАЂАРСКИ МИНИСТАР ПРАВДЕ И АМБАСАДОР У ФРАНЦУСКОЈ, БЕЛГИЈИ И ЛУКСЕМБУРГУ

Ласло Трочањи

* Председник Европске комисије Урсула фон дер ЛАЈЕН: Избацивање преговарања из назива Трoчањијевог ресора не значи да ће се нешто променити на плану преговора о чланству с земљама кандидатима. Тај дeо је избачен из назива само да би се он скратио, али да мандат неће бити промењен

* ФАКТИ: Ух, шта ћемо ми сада без Хана? Толико нам је бајао да је `европска перспектива` за Србе рај на земљи. Тако нас је убеђивао да нас ЕУ једва чека и да све зависи само од нас - да су многи поверовали да је иза првог ћошка. Добро би било да Орбанов Мађар у хановој улози бар другачије говори и мање лаже. И то би нешто значило...

        НОВОИМЕНОВАНА предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је данас некадашњег мађарског министра правде Ласла Трочањија за комесара за суседство.

        Она је данас објавила задужења која је доделила свом тиму комесара.

        Фон дер Лајенова је рекла да ће Трочањијев ресор у новој Комисији имати потпуно исти мандат као у тренутној.

        На питање новинара да ли избацивање `преговарања` из назива ресора значи да ће се нешто променити у делу који се односи на преговоре о чланству с земљама кандидатима, фон дер Лајенова је истакла да је то учињено искључиво да би се скратио назив, али да мандат неће бити промењен.

        "Мађарска је земља која има јасан циљ кад је у питању проширење, као што имам и ја. Западни Балкан је јако важан за нас и желим тај регион што ближе ЕУ. Желим одличне односе с регионом и сарадњу. Проширење ће бити један од мојих главних приоритета током председавања. Проширење је веома важна тема и жеља ми је да радим с комесаром Трочањијем у том смислу", рекла је фон дер Лајенова.

        Нагласила је да земље које желе да постану чланице морају демонстрирати да поштују основне стандарде и да испуњавају услове за чланство.

        "На земљама западног Балкана је да то демонстрирају", рекла је она. Упитана да ли је могуће да Турска постане чланица, фон дер Лајенова је поновила који су услови за чланство, те додала да у последњих неколико година није видела напредак у Турској у том смислу.

        Фон дер Лајенова је додала да ће ЕУ подржати земље које јој желе приступити у постизању темељних права и вредности, али и у спровођењу правних, социјалних и економских реформи, које су неопходне за чланство.

        "Постоје јасне процедуре отварања и затварања поглавља а одлуке о даљим корацима доносићемо заједно. Много земаља у Европи је прошло тај пут и спровеле су много реформи како би постале део ЕУ. То је лепота европског пројекта и оно што привлачи земље да желе да буду његов део", нагласила је она.

        Пре него што 1. новембра и званично буду постављени у састав Европске комисије, о листи будућих комесара и њиховим портфељима расправљаће и Европски парламент.

        Трочањи је истакнути мађарски политичар. Дипломирао је 1980. године на Правном и политичком факултету у Еотвос Лоранду.

        Од 1985. је члан Адвокатске коморе Будимпеште, а од 1991. редовни професор на Универзитету у Сегедину.

        Био је и амбасадор у Француској, Белгији и Луксембургу.

        Од 2014. па до 2019. био је министар правде у Мађарској, а ове године изабран је за члана Европског парламента.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари