Лукашенко послао „на консултације“ свог Дежера и амбасадора Пољске

ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПАРЛАМЕНТА „ПЛАЧЕ“ ДА ЈЕ ТО „НЕПРИЈАТЕЉСКИ АКТ“

Александaр Лукашенкo

  • ЕУ прво увела нове санкције Белорусији, а на контрапотез званичног Минска одговорила - повлачењем „на консултације“ својих амбасадора

            ВЛАДА Белорусије затражила је од амбасадора Европске уније (ЕУ) и Пољске да напусте Белорусију. Минск је истовремено повукао своје амбасадоре у ЕУ и Пољској да се врате у земљу на „консулатције“.

            Овај потез је уследио након што је Европски савет одлучио да прошири санкције против свих особа повезаних са влашћу председника Александра Лукашенка зато што Минск наводно наставља са репресијом над политичким противницима.

            Министри спољних послова ЕУ нису крили да је ширење санкција против Белорусије део бриселске „политике отвореног притиска“.

            Као што се и могло очекивати, земље ЕУ  су се договориле да опозивањем својих амбасадора из Минска одреагују на потезе којима је белорусија одговорила на санкције. Биће повучени „на  консултације“ - како је објавила ктерин Ештон - амбасадори свих 27 земаља.

            Портпарол белоруске дипломатије, Андреј Савиних, објаснио је да је сталном представнику ЕУ у Минску и амбасадору Пољске сугерисано да отпутују у Брисел и Варшаву „на консултације“ како би својим претпостављенима пренели тврду позицију Белорусије о „неприхватљивости санкција и притисака на суверене државе“.

            Председник Европарламента, Мартин Шулц, корак официјелног Минска - иако је био тек парирање санкцијама ЕУ - назвао је „непријатељским актом“.

            „То је непропорционални, бескорисни и контрапродуктивни корак који ће нанети штету даљем развоју односа између Белорусије и ЕУ“, нагласио је Шулц.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари