Ловриновић: Парламент БиХ не може радити без посланика из Републике Српске

ЗВИЗДИЋ: НЕКА НИКО НЕ ЛИКУЈЕ – ОВО ЈЕ ОЗБИЉНО И КРОЗ ДИЈАЛОГ ТРЕБА ДОЋИ ДО РЕШЕЊА     

* Шеф Клуба посланика ХДЗ БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола ЛОВРИНОВИЋ: Мора се наћи решење за постојећу ситуацију јер је овакав рад парламента неприхватљив пошто се ништа не може завршити. Пуно онога што смо радили довело је до ове ситуације. Одлука високог представника Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона само је врхунац свега

* Шеф Клуба посланика СДА Адил ОСМАНОВИЋ: Треба отворити расправу о овој евидентно политичкој кризи

_____________________________________________________

       ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Ловриновић упозорио је да није могућ рад парламента без посланика странака из Републике Српске и позвао на разговоре у којима би био решен проблем њиховог неучествовања.

       Ловриновић је у расправи о дневном реду данашње седнице Представничког дома поручио да се мора наћи решење за постојећу ситуацију јер је овакав рад парламента неприхватљив пошто се ништа не може завршити.

       - Пуно онога што смо радили довело је до ситуације у каквој смо - истакао је Ловриновић и додао да је одлука високог представника Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона само врхунац свега.

       Према његовим речима, он нема ништа против ако дио колега жели другачију земљу и Устав, али постоји процедура за то.

       - Морамо поштовати да је ово држава три конститутивна народа и са два парламентарна дома - рекао је Ловриновић и позвао на поштовање ових чињеница док је тако.

       Он је додао да прегласавање није добро и да странке парламентарне већине треба да се уозбиље.

       - Волeо бих и данас да прекинемо заседање јер нисам сигуран како ћемо радити - рекао је Ловриновић.

       Оценивши да седница не води ничему, Ловриновић је констатовао да је потребно разговарати како би се постигао договор.

       Шеф Клуба посланика СДА Адил Османовић рекао је да је између два заказана заседања Представничког дома остављено више од месец дана како би се видело да ли ће доћи до усаглашавања ставова парламентарних странака, али да није дошло до тога.

       Он каже да расправу треба водити у институцијама.

       - Требало је отворити расправу о овој евидентно политичкој кризи и одредити се према томе - рекао је Османовић и додао да Парламентарна скупштина ни једним својим потезом није допринела овој ситуацији.

       Констатујући да институције БиХ немају капацитет да реше проблем, он је рекао да треба рећи да се очекује да реагује ОХР који је и донeо одлуку о промени Кривичног закона.

       Председавајући Представничког дома Денис Звиздић казао је да је одржан први дeо седнице те позвао „колеге из Српске“ да се врате у салу и да у парламенту траже решења за све битне догађаје.

       Подвукао је да је ово период који је озбиљан и да не треба нико да ликује и да је ово време које захтева да се кроз дијалог дође до решења.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари