Кренуло је: освојили девет одсто гласова!

 УСПЕХ ПИРАТСКЕ ПАРТИЈЕ НЕМАЧКЕ У БЕРЛИНУ

  • Странка је основана пре пет година и сматра да би вожња метроом требало би да буде бесплатна, баш као и приступ интернету преко градске бежичне мреже

  • Став Пирата је да би основна идеја интернета - слободан проток информација - требало би да се пренесе на градски живот

     БЕРЛИН, (ФоНет) - Пиратска партија Немачке основана је пре пет година, а на недељним изборима за парламент Берлина освојила је девет одсто гласова и овај успех је права мала сензација, преноси данас Дојче Веле.

     Главни кандидат ове странке у Берлину Андреас Баум признао је да нема појма о раду парламента и сада ће имати прилике да учи и стиче искуство као посланик.

     Баум има 33 године, по занимању индустријски електроничар и нагласио је да Пирати не желе да буду странка која се бави само једном темом.

     "Желимо да се политика прилагоди времену и да се користи шанса која се ствара захваљујући новим средствима комуникације", рекао је Баум.

     Карл-Рудолф Корте који се као научник бави партијама сматра да Пирати имају шансе да преживе тренутну моду и устале се на немачкој политичкој сцени.

     "Ако странка жели да буде успешна и дугорочно активна, мора се бавити суштинским друштвеним сукобом. Када се ради о сукобу између слободе и безбедности на интернету онда је то ова странка успела да представи и због тога је то дугорочна ствар", оценио је Корте.

     Пиратска партија у Немачкој је основана пре пет година и тренутно има око 13.000 чланова широм земље.

     Највећи прилив чланства доживела је 2009. године за време политичке расправе о блокирању интернет-страница са дечијом порнографијом.

     У изборној кампањи у Берлину, Пирати су се представили и као социјална партија јер су захтевали приступ образовању, знању и учествовање у јавном животу града за све без обзира на имовинску ситуацију.

     Ова странка сматра да би вожња метроом требало би да буде бесплатна, баш као и приступ интернету преко градске бежичне мреже.

    Став Пиратске парије је да би основна идеја интернета, слободан проток информација, требало би дакле да се пренесе на стварни градски живот.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари