Комшић: Може Савет министара до половине маја ако Додик и СНСД прогутају НАТО-жабу

ТВРДИ ДА ЈЕ ХРВАТСКА СВОЈИМ МЕЂУНАРОДНИМ УГЛЕДОМ ПЛАТИЛА ДРЖАЊЕ ПРЕМА БиХ

Коментаришући намеру РСда формира резервни састав полиције, те одговор из Федерације БиХ да ће урадити исто, Жељко Комшић наглашава да је једини пут да се изађе из такве ситуације да се иде у формирање власти и стабилизацију односа: „Нисмо разговарали са Додиком о тој теми, мада је њему јасно шта ће уследити ако настави тим путем. Нико неће седити скрштених руку

______________________________________________________________________________

           ХРВАТСКИ члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који је на ту функцију изабран муслиманским гласовима, сматра да је могуће формирати власт на нивоу БиХ до половине маја, што је и рок који је Европска комисија дала БиХ.

           "Могуће је именовати кандидата за председавајућег Савета министара, с тим што ће у том случају Милорад Додик и СНСД морати да 'прогутају жабу' када је реч о НАТО савезу. Могуће је те две ствари помирити ако постоји воља за такву врсту договора", сматра Комшић.

           Коментаришући иницијативу Републике Српске да формира резервни састав полиције, те одговор из Федерације БиХ да ће урадити исто, Комшић је рекао да је једини пут да се изађе из такве ситуације да се иде у формирање власти и стабилизацију односа.

           "Нисмо разговарали са Додиком о овој теми, мада је њему јасно шта ће уследити ако настави тим путем. Нико неће седити скрштених руку", каже Комшић.

           Он сматра да је, како каже, звецкање оружјем задња варијанта у свему и да је боље да се сви окрену договору и компромису.

           Указао је да још нема одговора званичног Загреба у вези са протестном нотом Хрватској због активности и поступака Сигурносно-обавештајне агенције Хрватске према држављанима БиХ приликом њиховог боравка или транзита кроз Хрватску.

           "Сачекаћемо да видимо шта ће Хрватска одговорити, али ова афера показује да нема победника у оваквим причама", истакао је Комшић.

           БиХ, рекао је, није изгубила у овој ситуацији, већ је много више изгубила Хрватска када је реч о њеном међународном угледу.

           "На нама је да покушамо са властима у Хрватској успоставити нормалну комуникацију", нагласио је Комшић.

           (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари